Muokattu: 29.01.2019 - 17:36

Avainsanat: Työehdot, Jäsenmaksu

Uusi työpaikka

Kun aloitat uudessa työsuhteessa, on syytä muistaa muutamia perusasioita.

Tee työsopimus

Työsopimus voi olla voimassa toistaiseksi tai se voi olla määräaikainen. Kirjallinen sopimus on parempi kuin suullinen sopimus. Siitä on helppo tarkistaa, mitä olet sopinut työnantajan kanssa. 

Alussa on koeaika

Koeajan tarkoituksena on selvittää, vastaako tehty työsopimus puolin ja toisin etukäteisodotuksia. Koeajasta ja sen kestosta on sovittava työsopimuksessa. 

Sinulle kuuluu perehdytys

Työnantajan vastuulla on järjestää riittävä perehdytys. Perehdytyksen tarkoitus on, että sinä saat riittävän opastuksen omiin tehtäviisi, työpaikan toimintaan, työvälineisiin ja työturvallisuuteen.

Kun aloitat uudessa työpaikassa, pidä huolta, että saat perehdytyksen työtehtäviisi. Perehdytyksessä käydään läpi työtehtäväsi, työsuhteeseen liittyvät asiat (esim. työaika, koeaika, palkka), työpisteet, työturvallisuuteen liittyvät asiat, esimerkiksi laitteiden käytön opastus ja ohjeistus sekä mahdollisten suojavarusteiden käyttö. Perehdytyksen aikana saat usein ensimmäisen kontaktin myös työtovereihisi.

Usein perehdyttäjä antaa uudelle työntekijälle kirjallista materiaalia, johon kannattaa perehtyä huolellisesti. Kysyminen ja epäselvien asioiden selvittäminen on erittäin tärkeää!

Vie verokortti työntajalle

Kun aloitat uudessa työsuhteessa, vie verokortti työnantajalle. Verokortin saat tilattua verotoimistosta (www.vero.fi) ja sellainen tulee yleensä postitse myös kotiin. Kun asioit verotoimistossa ja haet verokorttia, muista ottaa mukaan työsopimuksesi. Verotoimisto tarvitsee sitä, koska siitä näkyy palkkasi, josta maksat veroa.

Tee jäsenmaksujen perintäsopimus

Kun vaihdat työpaikkaa, huolehdithan siitä, että sovit uuden työnantajan kanssa jäsenmaksujen perimisestä, ellet halua maksaa niitä itse.

Vanha perintäsopimus koskee vanhaa työnantajaa, ei enää uutta. Uuden työnantajan kanssa sovit jäsenmaksujen perimisestä uudessa työsuhteessa.

Jos olet poissa työelämästä pidemmän aikaa ja palaat takaisin, muistathan tarkistaa palkkalaskelmasta, että jäsenmaksut aletaan uudelleen periä palkasta.

Uusimmat

Suosituimmat