Muokattu: 22.07.2020 - 13:02

Avainsanat: Työsuojelu, Luottamusmies

Työnteko helteellä

Useimmat palvelualojen työntekijät kärsivät kesällä kuumuudesta töissä. Esimerkiksi ravintoloiden ja ruokaloiden keittiöissä kuumuus on ympärivuotinen ongelma, kun lämpötila voi nousta yli 40 asteen. Ilmastoinnin puute tai sen tehottomuus on yleistä kaupoissa, toimistoissa ja varastoissa.

Työnantajan velvollisuutena on huolehtia siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle +28 asteen, kun ulkoilman lämpötila on alle +25 astetta. Työskentely korkeissa lämpötiloissa kuormittaa elimistöä. Sydän lyö nopeammin ja rasittuu. Tavallisimpia oireita ovat väsymys, päänsärky ja huonovointisuus.

Väliaikaisena apuna voi olla esimerkiksi tuuletin, jos lämpötila kohoaa vain muutamina hellepäivinä. Jos lämpötila nousee pidemmäksi aikaa, on haettava kestävämpiä ratkaisuja. Koneellinen ilmanvaihto, jossa kylmää ilmaa puhalletaan työtilaan, on tehokkain menetelmä. Tuuletinta käytettäessä on harkittava varoen sen sijoittelua, ettei aiheuteta vetoa ja siihen liittyviä haittoja. Myös lämpölähteiden kunnollinen eristäminen laskee huomattavasti lämpötilaa.

Työn tauotus

Jos työpaikan lämpötila toimenpiteistä huolimatta ylittää +28 astetta, on lisättävä taukojen määrää.

Työtä suositellaan tauotettavaksi 10–15 min tuntia kohden.

  • Jos lämpötila on alle 33 astetta, työtä tehdään 50 min ja tauko on 10 min.
  • Jos lämpötila on yli 33 astetta, työtä tehdään 45 min ja tauko on 15 min.

Jos lämpötila nousee yli 33 asteen raskaissa ruumiillisissa töissä, on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin. Niitä ovat työntekijän lämpösairausriskin selvittäminen, erityisen suojavarustuksen käyttäminen ja usein toistuva työn tauottaminen. Ensisijaisia ovat tietenkin ilmanvaihtoon ja lämpölähteiden eristämiseen liittyvät tekniset ratkaisut.

Työntekijä voi itse vähentää lämpörasitusta valitsemalla työhön sopivan kevyen ja väljän vaatetuksen. Tärkeää on huolehtia elimistön neste- ja suolatasapainosta. Jos nestevajetta ei korvata, sisäelinten lämpötila nousee ja elimistön kuivuminen kuormittaa verenkiertoa. Ilman suojatoimia saattaa seurata lämpökouristuksia, lämpöpyörtyminen ja jopa lämpöhalvaus. Kuumuus alentaa myös henkistä suorituskykyä ja lisää tapaturma-alttiutta.

Katso lisää ohjeita Työterveyslaitoksen verkkosivuilta

Uusimmat

Suosituimmat