Muokattu: 13.12.2018 - 11:17

Avainsanat: Työehdot, Matkailuala, Vapaa-ajanpalveluala

Työaikaa lyhentävät Z-päivät hiihtokeskusalalla

Työntekijä ansaitsee Z-päiviä työsuhteen jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta heinäkuuta lukuun ottamatta. Työehtosopimuksen 5§4. kohdan mukaisen harjoitteluajan kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta ei kuitenkaan ansaita Z-päiviä.

Säännöllisen työajan ollessa 112,5 h / 3 viikkoa Z-päivän arvo on 7,5 tuntia.

Osa-aika työntekijöille Z-päivän arvo määräytyy jakamalla ansaintakuukautta edeltävien kahden kalenterikuukauden työaika luvulla 42. Esim. osa-aikainen työntekijä, joka tekee töitä lokakuussa 120 tuntia ja marraskuussa 135 tuntia, ansaitsee joulukuussa Z-päivän seuraavasti: = 120 + 135 = 255:42=6,1 tuntia

Z-päivät tulee antaa kokonaisina vapaapäivinä. Tammi-kesäkuussa ansaitut Z-päivät tulee antaa viimeistään joulukuun loppuun mennessä ja  elo- joulukuussa ansaitut toukokuun loppuun mennessä. Tai siten, että Z-päivät tai osa niistä sovitaan annettaviksi siirrettynä viimeistään seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä. Tällöin ne tulee antaa yhdenjaksoisena vapaana.

Korvaukset työnteosta arkipyhinä ja niiden aattoina

Jouluaattona, uudenvuodenaattona, vappuaattona, pääsiäislauantaina ja juhannusaattona kello 15 jälkeen tehty työ korvataan 50 %:lla korotetulla palkalla.  Myös ilta- ja yötyölisiä sekä olosuhdelisiä korotetaan vastaavasti.

Joulupäivänä tehdystä työstä maksetaan 150 %:lla korotettua palkkaa. Myös ilta- ja yötyölisiä sekä olosuhdelisiä korotetaan vastaavasti.

Sunnuntaina ja muina kirkollisina juhlapäivinä sekä vappuna ja itsenäisyyspäivänä tehdystä työstä maksetaan 100 % korotettu palkka. Myös ilta- ja yötyölisiä sekä olosuhdelisiä korotetaan vastaavasti.

Uusimmat

Suosituimmat