Muokattu: 07.05.2019 - 10:51

Avainsanat: Edunvalvonta, Sopimusneuvottelut, Työehtosopimus

Sovintoesitys

Sovintoesitys on työriidan sovittelijan tekemä esitys työriidan osapuolille työriidan ratkaisemiseksi.

Ennen sovittelijalle päätymistä työriidan osapuolet ovat neuvotelleet itse esimerkiksi työehtosopimuksen sisällöstä. Jos yhteisymmärrystä ei neuvotteluissa ole löytynyt, osapuolet tai toinen niistä voi päätyä neuvottelujen katkaisemiseen ja työtaistelun järjestämiseen. Työtaistelusta on tehtävä ilmoitus valtakunnansovittelijan toimistoon. Tämän taas on työriitojen sovittelulain mukaisesti pyrittävä työriidan ratkaisemiseen työtaistelujen välttämiseksi.

Sovittelijan luona osapuolet esittävät omat näkemyksensä käsittelyssä olevasta asiasta. Sovittelija etsii näiden näkemysten pohjalta ratkaisua, jonka osapuolet voisivat hyväksyä. Tätä ratkaisua kutsutaan sovintoesitykseksi.

Sovittelija antaa esityksen osapuolille ja määrittelee näille ajan, johon mennessä niiden on annettava vastauksensa esitykseen. Vastaus voi olla joko tai: esitys joko hyväksytään tai hylätään.

Sovittelijan tehtävä on edistää työrauhaa. Yleensä esitystä tehdessään hän arvioi sitä myös koko työmarkkinoiden kannalta. Niinpä esimerkiksi sovintoesitysten palkkatasoon vaikuttaa se, minkälaisia sopimuksia työmarkkinoilla on tehty aikaisemmin. Selvästi niistä poikkeavaa ei sovintoesityksissä tavallisesti ole.

Uusimmat

Suosituimmat