Muokattu: 08.06.2020 - 15:35

Avainsanat: Jäsenyys, Nuoret

Opiskelijajäsenyys

PAMin opiskelijajäsenyys on ilmainen. Liity tästä.

Opiskelijajäseneksi kannattaa liittyä, jos opiskelee ammatillisessa oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa palvelualan ammattia, näitä ovat esimerkiksi:

 • Liiketoiminta, liiketalous (merkonomi, tradenomi)
 • Tieto- ja viestintätekniikka (datanomi)
 • Ravintola- ja catering-ala (kokki, tarjoilija, restonomi)
 • Matkailuala (matkailupalveluiden tuottaja, vastaanottovirkailija, matka-asiantuntija)
 • Puhtaus- ja kiinteistöpalveluala (toimitilahuoltaja, kiinteistönhoitaja, kodinhuoltaja)
 • Turvallisuusala (turvallisuusvalvoja)
 • Hius- ja kauneudenhoitoala (kosmetologi, kampaaja, kosmetiikkaneuvoja, parturi, estenomi)
 • Logistiikka-ala (varastonhoitaja)
 • Lääkeala (lääketeknikko)
 • Puutarha-ala (puutarhuri - kukka- ja puutarhakauppa)
 • Luontoala (luonto-ohjaaja)

Jos et ole varma voitko liittyä opiskelijajäseneksi, kysy meiltä: nuoret@pam.fi

Jäsenyydestä on paljon hyötyä: PAMista saat tietoa alasi työehdoista ja palkasta, ja kun menet
töihin olet selvillä omista oikeuksistasi. Pääset myös PAMin koulutuksiin
ja tapahtumiin ilmaiseksi. Lisäksi käytössäsi ovat muut rahanarvoiset jäsenedut

Opiskelijajäsenellä ei ole oikeutta oikeudelliseen tukeen, työtaistelukorvaukseen, työsuhdeapuun, työttömyysturvaan eikä oikeutta äänestää liiton vaaleissa. 

Jos käyt töissä opiskeluiden ohessa

Jos olet opiskelijajäsen ja käyt töissä (esimerkiksi kesällä tai opiskelujen ohella), kannattaa sinun liittyä varsinaiseksi jäseneksi, jolloin maksat jäsenmaksua. Liity jäseneksi täällä

Opiskelujen ohella ansaitusta palkasta jäsenmaksu maksetaan normaalisti. Silloin kun opiskelet päätoimisesti, etkä tee töitä opiskeluiden ohessa, olet oikeutettu jäsenmaksuvapautukseen. Huomioithan, että tiedot eivät siirry automaattisesti oppilaitoksilta, vaan sinun on itse huolehdittava ilmoittamisesta PAMiin. Töiden loputtua ja opiskelun jatkuessa ilmoitat vain PAMiin, että työsi on päättynyt, niin saat opiskelujen ajaksi jäsenmaksuvapauden.

Kun olet töissä ja kuulut PAMiin, kerrytät työssäoloehtoa
Jos joskus jäät työttömäksi, voit saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa eli ansiopäivärahaa. Sen edellytyksenä on, että olet täyttänyt työssäoloehdon. Työssäoloehdon tulee täyttyä Palvelualojen työttömyyskassan jäsenyysaikana. Jäsenyyden aikana on oltava palkkatyössä vähintään 26 kalenteriviikkoa. Työssäoloehtoa kerryttää jokainen kalenteriviikko, jona olet työskennellyt vähintään 18 tuntia ja maksanut palkkatuloista jäsenmaksun.

Työssäoloehtoa kerryttävät myös kaikki pätkätyöt, esimerkiksi kesätyöt. Siksi kannattaa liittyä PAMiin, vaikka vain kesätöiden ajaksi!

Kun valmistut

Kun opintosi päättyvät, päättyy myös opiskelijajäsenyys. Heti kun menet töihin, kannattaa sinun liittyä PAMin varsinaiseksi jäseneksi. Liity täällä. 

Kun olet jäsen, saat apua työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä, jotka liittyvät esimerkiksi palkkaan, työvuoroihin, työaikoihin ja lomaan. Jäsenyyteen kuuluu myös työttömyyskassan jäsenyys, eli olet turvattu myös työttömyyden varalta. Ammattiliiton jäsenyys on paras turva ja tuki työelämässä!

Hyödyllisiä linkkejä opiskelijoille

Uusimmat

Suosituimmat