Muokattu: 06.05.2019 - 17:46

Avainsanat: Edunvalvonta, Työehdot, Työehtosopimus, Sopimusneuvottelut

Keskitetty sopiminen

Keskitetty sopiminen työehdoista tarkoittaa sitä, että työmarkkinakeskusjärjestöt, eli palkansaajien SAK:n, STTK:n ja Akavan sekä työnantajien EK:n, Kuntatyönanajien ja Valtion työmarkkinalaitoksen välillä neuvotellaan työmarkkinaratkaisu. Elinkeinoelämän Keskusliitto EK on kuitenkin muuttanut sääntöjään siten, että vuoden 2016 kevään jälkeen se ei ole enää mukana keskitettyjen tulopoliittisten ratkaisujen eli tupojen teossa. 

Tulopoliittisissa kokonaisratkaisuissa myös valtionvalta on ollut mukana työmarkkinajärjestöjen keskitetyn sopimisen lisäksi. Osana sopimusta on ollut esimerkiksi verokevennyksiä tai työttömyysturvaan liittyviä uudistuksia.

Työmarkkinakeskusjärjestöt eivät kuitenkaan tee varsinaisia työehtosopimuksia, vaan niiden jäsenet eli ammattiliitot ja työnantajaliitot tekevät työehtosopimuksen. Jos ratkaisu on tehty keskitetysti, ammattiliitot ja työnantajaliitot siirtävät omiin työehtosopimuksiinsa keskitetysti sovitut asiat.

PAM on Suomen ammattiliitojen keskujärjestön SAK:n jäsen. PAM neuvottelee työehtosopimuksista esimerkiksi Kaupan liiton, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan, Palvelualojen työnantajat Paltan ja Kiinteistötyönantajien kanssa. Ne taas ovat Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n jäseniä.

Uusimmat

Suosituimmat