Artikkeli - 16.10.2017 klo 13.03
Työehtosopimusneuvottelut

Ylen Pirjo Auvinen: ”Repeääkö tilanne ja saavatko vientialat reilusti enemmän kuin muut?”

Pirjo Auvinen seuraa työmarkkinaneuvotteluiden etenemistä Yleisradion politiikan toimittajan roolissa. Pamilaisten alojen neuvottelut kiinnostavat häntä, koska liittokierroksella yllättävätkin ratkaisut ovat mahdollisia. Kuva: Eeva Anundi

Pirjo Auvinen seuraa työmarkkinaneuvotteluiden etenemistä Yleisradion politiikan toimittajan roolissa. Pamilaisten alojen neuvottelut kiinnostavat häntä, koska liittokierroksella yllättävätkin ratkaisut ovat mahdollisia. Kuva: Eeva Anundi

Pirjo Auvinen jännitti alkusyksyn tyttärensä yo-
kirjoituksia ja odottaa loppuvuodelta harvinaisen kiivaita työmarkkinaneuvotteluita. Ylen politiikan toimittajana häntä kiinnostaa, korostuuko alojen eriarvoisuus liittokierroksella.

Patoutumat. Ylen uutistoimitukselle työmarkkinaneuvottelut ovat kovassa kurssissa. Minusta on tosi kiinnostavaa, että edessä on pitkästä aikaa liittokierros. Ilmassa on paljon patoutunutta palkankorotuspainetta, koska takana ovat maltilliset sopimuskaudet. Edessä voi olla kiivas syksy.

Mokailu. Valtiovarainministeriön Martti Hetemäki on sanonut, että Suomella on tapana tehdä suurimmat mokat nousukauden alussa. Se hetki on nyt, näissä työmarkkinaneuvotteluissa. Keskitetyt ratkaisut ovat matalapalkka-aloille turvallisia. On harvinaisen mielenkiintoista nähdä, repeääkö tilanne ja saavatko vientialat reilusti enemmän kuin muut. Se on syksyn kysymys.

Mustasukkaisuus. Onko liittokierrosmalliin sisäänrakennettu, että työntekijäryhmien välille tulee kateutta? Se on kiinnostava aihe. Osa työntekijöistä on erittäin hyvin palkattuja, osa ei. Korostuuko alojen eriarvoisuus liittokierroksella?

Unelmat. Kun katson maailmaa kotonani asuvan abin silmin, huomaan, että se ei ole terrorin vuoksi samalla tavalla avoin ja valloitettavissa kuin ennen. Maailmaan voi olla vaikea suhtautua uteliaasti. Terroristithan pyrkivätkin siihen, että pelko leviää. Toivon silti, että pelko ei vaikuta nuorten rohkeuteen toteuttaa unelmia ja tehdä omia valintoja.

Hössötys. Jostain syystä tyttäreni ylioppilaskirjoitukset ovat olleet tänä syksynä minulle iso juttu. Olen joutunut kysymään, että olenko todella tällainen hössöttävä äiti. En tunnista tätä piirrettä itsessäni! Kirjoitukset olivat iso puristus. Nyt ne ovat ohi, kaikki meni hyvin ja kohta lähdemme yhteiselle matkalle sitä juhlistamaan.

Muokattu 19.10. klo 10.12: Otsikko muutettu.

 

 

Teksti: Solja Virkkunen

 

Uusimmat

Suosituimmat