Uutinen - 30.07.2015 klo 15.40

Yhteiskuntasopimuksen jatkosuunnitelmat selviävät vasta maanantaina

Laskelmia tehdään ja vääntöä käydään, mutta syntyykö yhteiskuntasopimusneuvotteluista tulosta? Kuva: iStockphoto

Laskelmia tehdään ja vääntöä käydään, mutta syntyykö yhteiskuntasopimusneuvotteluista tulosta? Kuva: iStockphoto

Hallituksen piti esitellä suunnitelma ns. yhteiskuntasopimusneuvottelujen jatkosta torstaina, mutta esittely lykkääntyi maanantaille.

Maan hallitus oli ilmoittanut esittelevänsä lähtökohdat neuvotteluille ns. yhteiskuntasopimuksesta työntekijöiden ja työnantajien järjestöille torstaina, mutta toisin kävi: esittelytilaisuus järjestetäänkin vasta maanantaina pääministerin asunnolla Helsingin Kesärannassa, valtioneuvoston kanslia tiedotti. Esittely lykkääntyy, vaikka tiedotteen mukaan hallituksen ehdotus on nyt valmis.

Juha Sipilän (kesk.) vetämä hallitus kertoi jo keväällä hallitusneuvottelujen valmistuttua, että sen tavoitteena on parantaa yritysten kilpailukykyä laajalla yhteiskuntasopimuksella. Tuolloin julki tulleiden suunnitelmien mukaan luvassa olisi ollut kylmää kyytiä työntekijöille: muun muassa työajan ja myös koeaikojen pidennys. Useat ammattiliitot, myös PAM, ovat suhtautuneet sopimukseen kriittisesti, jos lähtökohdat ovat nämä.

Alustavat neuvottelut sopimuksesta päättyivät tuloksettomina jo toukokuussa, jolloin PAMin silloinen 1. varapuheenjohtaja Jaana Ylitalo katsoi esillä olleen kokonaisuuden olleen mahdoton hyväksyä. Jälleen heinäkuussa puheenjohtaja Ann Selin puolestaan totesi, että työajan pidentämisen sijaan pitäisi puhua työelämän laadusta ja henkilöstön osallistamisesta. Selin ennakoi myös, että kokoaikaisten työajan pidennys lisäisi työttömyyttä. Ilmapiiriä neuvottelujen alla on kiristänyt myös keskustelu yritysten korkeimman johdon tulokehityksestä ja Helsingin Sanomien uutinen eläkkeelle jääneiden toimitusjohtajien muutosta Portugaliin, jossa muuttaja voi saada eläkkeensä verottomana.

Osapuolten toiveet neuvottelujen käytännön aikataulusta ovat vaihdelleet, mutta alunperin Sipilä toivoi tuloksia elokuun 21. päivään mennessä.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat