Uutinen - 13.12.2013 klo 13.05

Vuodenvaihteen työaikamääräykset marava-alalla

Täältä voit lukea vuodenvaihteen 2013-2014 arkipyhien vaikutukset työaikaan ja palkkaan matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajanpalveluissa.

Alta voit lukea, miten vuodenvaihteen 2013-2014 arkipyhät vaikuttavat työaikaan ja palkkaan matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluissa (työntekijöiden ja esimiesten osalta).

Jouluaaton ja joulupäivän vapaaksi antaminen

Työnantajan tulee järjestää jouluaaton iltavuoro ja joulupäivä vapaaksi, jos työntekijä sitä pyytää. Pyyntö vapaasta on tehtävä viikkoa ennen joulun sisältävän työvuorolistan tekemistä. Jos pyyntö vapaasta on esitetty, tulee joulupäivän kohdalle aina merkitä työvuorolistaan V- tai X- päivä.

Velvollisuutta vapaan järjestämiseen ei ole majoitusliikkeissä, kausi- ja liikenneravintoloissa, sairaaloiden ja huoltoasemien kahviloissa sekä henkilöstöravintoloissa. Huoltoasemien kahvilat voivat kuitenkin olla avoinna vain, jos huoltoaseman puolella on työntekijöitä töissä; henkilöstöravintolat vain siinä tapauksessa, että sitä säännöllisesti käyttävät työntekijät ovat työssä.

Korotettu palkka

Itsenäisyyspäivänä, joulupäivänä, tapaninpäivänä, uudenvuodenpäivänä ja loppiaisena tehdystä työstä tulee aina maksaa 100 prosentilla korotettu palkka. Myös iltatyö-, yötyö- ja varavastaavanlisät on maksettava korotettuina.

Jouluaattona työ päättyy pääsääntöisesti kello 15.00. Jos jouluaattona työskennellään kello 15.00 jälkeen, korvataan peruspalkka sekä ilta- ja varavastaavanlisät 50 prosentilla korotettuna. Samalla tavoin korvataan myös uudenvuodenaattona kello 15.00 jälkeen tehty työ.

Vuodenvaihteen JP-päivät

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden työntekijät ja esimiehet ansaitsevat JP-vapaan työsuhteen kestoaikaan sisältyvistä itsenäisyyspäivästä, jouluaatosta, joulupäivästä ja loppiaisesta.

JP-vapaaseen on oikeus työntekijällä, joka on työskennellyt vähintään yhden kokonaisen työvuoron viikolla, jolle edellä mainittu juhla- ja pyhäpäivä sijoittuu. Työvuoroon rinnastetaan myös tasoitusvapaa, viikolta toiselle siirretty X-päivä, JP-vapaa ja lomaltapaluurahavapaa. Mikäli työvuoro osuu kahdelle eri viikolle, katsotaan sen sijoittuneen sille viikolle, jolla työvuoro on alkanut.

Lyhennykseen ei ole oikeutta keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tekevillä eikä työntekijöillä, joiden työsuhde ei ole kestänyt vähintään yhtä kuukautta ennen kyseessä olevaa juhla- ja pyhäpäivää.

Osa-aikatyöntekijän JP-päiväkorvauksen määrä lasketaan suhteellisesti siten, että kyseistä juhla- tai pyhäpäivää edeltävän kolmen täyden kolmiviikkoisjakson työaika jaetaan luvulla 45, ellei laskentajakson pituudesta työpaikkakohtaisesti työehtosopimuksen 35 §.n mukaisesti sovita muuta. Osa-aikatyöntekijälle JP-lyhennys maksetaan rahakorvauksena JP-päivää seuraavan palkanmaksun yhteydessä tai se annetaan palkallisena vapaana.

Itsenäisyyspäivältä, jouluaatolta ja joulupäivältä ansaitut JP-vapaat tulee antaa vuoden 2014 kesäkuun loppuun mennessä, elleivät työntekijä ja työnantaja toisin sovi. Loppiaiselta ansaittu JP-vapaa tulee antaa vuoden 2014 joulukuun loppuun mennessä, elleivät työntekijä ja työnantaja toisin sovi.

Vuodenvaihteen 2013-2014 työaikamääräykset hiihtokeskusalalla

Jouluaattona työ päättyy kello 15 ja joulupäivänä työ voi alkaa kello 11, ellei työntekijän kanssa toisin sovita.

Jouluaattona ja uudenvuodenaattona kello 15 jälkeen tehty työ korvataan 50 prosentilla korotetulla palkalla. Hankalan työajan lisää maksetaan kello 18:n ja 21:n väliseltä ajalta kahdelta tunnilta. Lisä maksetaan 50 prosentilla korotettuna. 

Joulupäivänä tehdystä työstä maksetaan 150 prosentilla korotettua palkkaa. Myös ilta- ja yötyölisiä sekä olosuhdelisiä korotetaan vastaavasti.

Itsenäisyyspäivänä, tapaninpäivänä, uudenvuodenpäivänä ja loppiaisena tehtävästä työstä maksetaan 100 prosentilla korotettua palkkaa.

 

 

Teksti: Annemari Anttila

 

Uusimmat

Suosituimmat