Uutinen - 06.10.2015 klo 15.42

Venäläisten kulutus Suomessa puolittuu, muodin sijasta ostetaan käyttötarvikkeita

Klikkaukset vähentävät venäläisten ostoksia Suomessa. Kuva:iStockphoto

Klikkaukset vähentävät venäläisten ostoksia Suomessa. Kuva:iStockphoto

Kansainvälinen verkkokauppa syö matkailua Suomeen.

Venäläisten matkailu Suomeen on romahtanut ja heidän Suomessa käyttämänsä eurot ovat huvenneet. Kaupan liitto ennakoi venäläisten kulutuksen Suomessa puolittuvan viime vuodesta.

Viime vuonna venäläiset käyttivät Suomessa 925 miljoonaa euroa. Siinäkin oli huomattava lovi edellisvuoteen 2013 verrattuna, jolloin venäläiset jättivät Suomeen 1,2 miljardia euroa.

Tällä hetkellä venäläismatkailijoiden katoa voi selittää Venäjän talouskriisillä ja Ukrainan konfliktilla.

– Paluuta entiseen ei kuitenkaan välttämättä ole, vaikka Venäjän talous kääntyisi nousuun ja Ukrainan kriisiin löytyisi ratkaisu, arvioi Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Hän perustelee arviotaan sillä, että kato on käynyt erityisesti eniten palveluita käyttävien ja hintavampia tuotteita ostavien varakkaiden venäläisten matkailijoiden keskuudessa. He ovat Kurjenojan mukaan löytäneet kansanvälisen verkkokaupan, joka syrjäyttää matkailua Suomeen.

– Miksi tulla Suomeen, jos kansainvälinen verkkokauppa tarjoaa venäläiselle kuluttajalle laatua, valikoimaa ja kilpailukykyisiä hintoja, Kurjenoja päättelee.

Ruokaa ja käyttötavaraa

Johtopäätökset perustuvat Kaupan liiton kattavaan rajahaastatteluun, joka tavoitti 7 000 Venäjälle palaavaa matkailijaa.

Verkkokaupan suosio näkyy myös rajahaastatteluissa. Viime vuonna 39 prosenttia venäläismatkailijoista oli ostanut palveluita tai tavaroita verkossa ainakin joskus. Tänä vuonna osuus oli noussut 66 prosenttiin.

Kaupan liitto ennakoi, että muutosten seurauksena venäläisten matkailu Suomeen palaa juurilleen. Ostosmatkailu vähenee ja venäläinen hakee rajan takaa ruokaa ja käyttötarvikkeita omaan käyttöön tai myytäväksi.

Tästä näkyy jo selviä viitteitä Kaupan liiton rajahaastatteluissa. Muodin ja kosmetiikan kysyntä on laskenut selvästi.

Korjattu Jaana Kurjenojan sukunimi 7.10. klo 9.35

 

 

Teksti: UP/Kari Leppänen

 

Uusimmat

Suosituimmat