Uutinen - 28.04.2020 klo 14.32
Työelämä

Veikkaus lomauttaa satoja työntekijöitä – koronan aikana ei pelata

 Veikkaus lomauttaa yt-neuvottelujen päätteeksi satoja työntekijöitä

Veikkaus lomauttaa yt-neuvottelujen päätteeksi satoja työntekijöitä

Veikkaus lomauttaa yt-neuvottelujen päätteeksi satoja työntekijöitä. Ensimmäiset lomautukset alkavat jo maanantaina 4.5. ja lomautukset kestävät enintään 90 päivää.

Koronaepidemiasta aiheutunut kriisi on koskettanut palvelualoilla työskenteleviä työntekijöitä syvästi. Lomautettuina on arvioilta pelkästään matkailu- ja ravintola-alalta jo kaksi kolmasosaa työntekijöistä. Nyt joukkoon liittyvät myös pelialalla työskentelevät.

”Tilanne on mikä on. Tämä ei ole kenenkään syytä, meillä on yhteinen vihollinen, korona,” toteaa Veikkauksen työntekijöiden pääluottamusmies Satu Lindström yt-neuvottelujen lopputuloksesta.

Koronakriisin hiljentäessä pelisalit Veikkaus joutui uuden tilanteen eteen ja käynnisti töiden vähetessä yt-neuvottelut 20.4., joiden piirissä oli 675 työntekijää Veikkauksen myyntipaikoissa eli Casino Helsingissä, Feel Vegaseissa ja Pelaamoissa. 

Päättyneiden yt-neuvottelujen myötä lomautetuksi saattaa pahimmillaan päätyä 660 Veikkauksen työntekijää. Pääluottamus kertoo, että lomautukset etenevät vaiheittain.

”Ensimmäisessä vaiheessa, joka alkaa jo ensi maanantaina 4.5., lomautetuksi tulevat ne, joilla ei ole mahdollisuutta tai halua jäädä esimerkiksi vuosilomalle tai saldovapaille. Tämä ensimmäinen vaihe koskee kaikkiaan 210 työntekijää, Lindström kertoo ja jatkaa

"Tämän jälkeen kesäkuun alussa 8.6. alkaen lomautetuksi uhkaa joutua 360 ihmistä lisää ja sen jälkeen vielä kesäkuun lopussa lisää 90 ihmistä. Kesäkuusta alkaen tilannetta katsotaan aina kahden viikon välein. Enimmillään lomautus voi kestää 90 päivää.”

Lomautuksista huolimatta on yrityksessä pääluottamusmiehen mielestä tehty oikeita ratkaisuja yksilöiden kannalta.

”Työnantaja pyrki etsimään keinoja, joilla vähentynyttä työtä pystyttiin korvaamaan esimerkiksi osallistumalla koulutuksiin. Näin palkka juoksi huhtikuulle saakka normaalisti, vaikka pelit laitettiin kiinni jo maaliskuun puolivälissä. Tilanteen pitkittyminen johti tilanteeseen, jossa lomautus jäi työnantajan käytettäväksi keinoksi. Yt-neuvottelut sujuivat kuitenkin hyvässä yhteisymmärryksessä poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen”, Lindstöm kuvailee.

Ensimmäiset lomautusilmoitukset lähtevät liikkeelle heti. Lindstömin mukaan ne saapuvat työntekijöille sähköisesti.

”Kun työntekijä on saanut lomautusilmoituksen, on tärkeää ilmoittautua heti TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Se on tehtävä viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä, mutta mielellään tee se saman tien”, hän muistuttaa.

”Sen jälkeen pyydä palkkatoimistosta palkkatodistus valmiiksi ansiopäivärahahakemusta varten. Ensimmäinen hakemus täytetään, kun lomautusta on kestänyt kaksi viikkoa. PAMin verkkosivulta löytyy hyviä ohjeita ja videoita, mistä löytyy vastauksia yleisimpiin kysymyksiin”, Lindstöm vinkkaa.
 

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat