Uutinen - 21.05.2015 klo 11.20

Vartiointialan neuvottelut keskeytyivät – työnantajat "epäurheilijamaisia"

Vartiointialan tes-neuvottelut lukkiutuivat. Kuva: iStockphoto

Vartiointialan tes-neuvottelut lukkiutuivat. Kuva: iStockphoto

Neuvottelut vartiointialan työehtosopimuksesta keskeytyivät. PAM moittii työnantajaliitto PALTAn toimintaa epäurheilijamaiseksi.

Vartiointialan uudesta työehtosopimuksesta käydyt neuvottelut keskeytyivät torstaina. PAMin neuvottelijat kritisoivat työnantajia edustavan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n asennetta.

– PALTAn epäurheilijamainen toiminta ja ylimielinen asenne pienimpiä ja heikoimpia aloja kohtaan on varmasti vaikuttanut siihen, että päädyimme tähän tilanteeseen vartiointialan neuvotteluissa, kertoo PAMin neuvottelupäällikkö Jyrki Sinkkonen.

Tilanteen taustalla ovat muun muassa elokuvateatterialan neuvottelut, joita myös käydään PALTAn kanssa. Ne keskeytyivät tiistaina. PALTA ei suostunut kirjaamaan tessiin esimerkiksi velvoitetta työvuorolistojen tekemiseen tai luottamushenkilön oikeutta osallistua palkattomalla vapaalla PAMin liittokokoukseen, koska järjestö laski näille asioille hinnan.

– PALTA käyttää yleistä taloudellista tilannetta tekosyynä sille, että se kohtelee pienipalkkaisia ja perheellisiä epäoikeudenmukaisesti, Sinkkonen sanoo.

PALTA itse tiedotti tänään palvelualojen uusimpien kasvulukujen kertovan, että paremmat ajat voivat olla käsillä.

Sinkkosen mukaan PAMille ei ole ollut missään näistä neuvotteluista kynnyskysymys saada muita aloja korkeampia palkankorotuksia. Päinvastoin kyse on ollut sellaisista työntekijöiden perusoikeuksista, jotka eivät aiheuta kustannuksia, kuten mahdollisuus suunnitella elämäänsä. PALTA on pitänyt tiukasti kiinni sysyn 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksen palkankorotuslinjasta, vaikka vartiointi- ja elokuvateatterialat ovat sopimuksen ulkopuolella.

– Toivon silti, että pystyisimme palaamaan neuvottelupöytään mahdollisimman pian, Sinkkonen lisää.

Vartiointialan neuvottelut olivat Sinkkosen mukaan tähän saakka edenneet kohtuullisen sujuvasti. Esimerkiksi lomapalkoista ei kuitenkaan vielä ole päästy yhteisymmärrykseen. Nykyinen tes on voimassa tämän kuun loppuun.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat