Uutinen - 20.08.2014 klo 13.15

Vartiointialan liikevaihto kääntyi laskuun

Turvallisuusalalla on mennyt vuosikausia hyvin, mutta nyt alalla on tapahtunut muutos.

Turvallisuusalalla on mennyt vuosikausia hyvin, mutta nyt kilpaillulla alalla on tapahtunut muutos.

Vartiointiala on ollut koko 2000-luvun kasvuala, mutta ei ole enää, Palvelualojen työnantajaliiton Paltan ekonomisti Matti Paavonen sanoo. Alan liikevaihto kääntyi laskuun viime vuoden lopulla.
Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä alan liikevaihto oli 1,1 prosenttia ja toisella neljänneksellä 1,5 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin, ilmenee Paltan tuoreesta suhdannekatsauksesta.

”Kun hinnan nousun vaikutus otetaan pois, liikevaihto on supistunut jopa 5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna nyt toisella neljänneksellä”, Paavonen sanoo.

Rankka yksinkertaistus tästä on hänen mukaansa se, että myytyjen sopimusten määrä on laskenut. 

PAMin neuvottelupäällikkö Jyrki Sinkkonen on nähnyt, että turvallisuusalan taloustilanteet vaihtelevat huomattavasti yrityksittäin: jotkut menestyvät kilpailussa ja toiset menettävät kohteita.

”Kaupan ja matkailu- ja ravintola-alan heikko tilanne heijastuu turvallisuusalalle”, Sinkkonen sanoo.

 

Kilpailua ja tekniikkaa

Securitaksen varatoimitusjohtaja Esa Oksanen kertoo, että Securitaksessa liikevaihto ei ole kääntynyt laskuun tänä vuonna, mutta kasvu on pienempää kuin viime vuonna.
Alaa luonnehtii hänen mukaansa nyt kova hintakilpailu, mikä syö kannattavuutta kaikilta. Sellaisten turvapalvelujen osuus on kasvanut, joissa hyödynnetään tekniikkaa, kuten etävalvontaa.

”Kun palveluja teknistetään ja ne moninaistuvat, niin pitkällä juoksulla ihmistyötä tarvitaan vähemmän”, Oksanen sanoo.

Hän lisää, että aina vartijoille kuitenkin on tarvetta. Securitaksessa heidän määränsä on alkuvuonna säilynyt suunnilleen ennallaan.

G4S:n toimitusjohtaja Tauno Maksniemi arvioi, että kilpailutilanteen ohessa turvallisuusalaan vaikuttaa nyt Suomen yleinen taloudellinen tilanne.

”Pitää kuitenkin muistaa, että turva-alan kokonaismarkkinat ovat kasvaneet aina viime vuosiin mennessä varsin hyvin. Pitkällä aikajänteellä turvatekniikan käyttö lisääntyy – tämä luo mahdollisuuksia uusille tehtäväsisällöille myös miehitettyjen turvapalveluiden osalta ", Maksniemi sanoo.

G4S:n pääluottamusmiehen Toni Lindgrenin mukaan yhteistoimintaneuvotteluja on jatkuvasti. Hän ei näe tekniikkaa uhkana vartijoiden työllisyydelle, vaan ennemminkin kilpailua.

Turvatiimin osavuotiskatsauksesta ilmenee, että alkuvuosi oli konsernille pettymys nimenomaan perinteisessä vartiointipalveluissa, jossa hintakilpailua kuvataan aggressiiviseksi. Turvatekniikassa tilanne on ollut parempi.

Marja Ikkala

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat