Uutinen - 11.11.2014 klo 16.43

Valvontaisku Vantaan baareihin: työterveyshuolto puuttuu joka kolmannelta

Työterveyshuolto on retuperällä. Kuva: Ville Kokkola

Työterveyshuolto on retuperällä. Kuva: Ville Kokkola

Työsuojelutarkastajien valvontaisku vantaalaisiin baareihin kertoi, että työterveyshuolto puuttui joka kolmannesta. PAMin asiantuntijaa tulos ei yllätä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajien tarkastukset ajoittuivat lokakuun viimeiselle viikolle. Kohteena oli 32 baaria tai pubia, joista useimmat olivat pieniä. Työterveyshuolto puuttui 11:sta.

”Lakisääteinen työterveyshuolto tulee järjestää jokaisella työpaikalla, jossa on yksikin työntekijä”, työsuojelutarkastaja Tarmo Järvinen muistuttaa tiedotteessa.

Osa työnantajista kuitenkin edelleen luulee muun muassa, että lakisääteinen työterveyshuolto on järjestettävä vasta vähintään kymmenen työntekijän työpaikoissa. Luulo on väärä.

Tarkastuksen tulos ei yllätä PAMin työympäristöasiantuntija Seija Virtaa.

”Pamilaisilla aloilla erityisesti pienemmissä työpaikoissa työterveyshuolto on huonommin järjestetty kuin suurissa yrityksissä”, Virta sanoo.

Virta listaa lakisääteisen työterveyshuollon tehtäviä. Sen tulee varmistaa työympäristön turvallisuus ja terveellisyys, toiseksi ehkäistä työstä johtuvia sairauksia ja kolmanneksi ylläpitää ja edistää työkykyä ja työyhteisön toimivuutta. Sen sijaan sairaanhoito ei sisälly lakisääteiseen työterveyshuoltoon, vaan on vapaaehtoista.

Virran mukaan ensimmäiseksi työnantajan pitää tehdä työterveyshuoltosopimus terveyskeskuksen tai lääkäriaseman kanssa. Sen jälkeen työterveyshuolto selvittää työpaikan oloista johtuvat vaarat ja haitat ja tekee niiden pohjalta tarvittavat terveystarkastukset.

­”Matkailu- ja ravintola-alalla muun muassa melu, yötyö ja väkivallan uhka aiheuttavat erityistä sairastumisen vaaraa ”, Virta sanoo.

Avin esiin tuomat työterveyshuollon puutteet ovat vanhastaan tuttuja.

”Voisin mara-puolella arvella syyksi, että yrityksiä syntyy ja kuolee tiuhaan tahtiin. Uudet yrittäjät eivät perehdy asioihin niin kuin vakiintuneemmilla aloilla, joissa kiertoa ei ole niin paljon”, Virta sanoo.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat