Uutinen - 04.05.2017 klo 15.47

Työurat eivät pitene yksityisellä sektorilla

Työssäkäyvistä 55–64 -vuotiaista noin 45 prosenttia on palkansaajana yksityisellä sektorilla. Kuva: iStockphoto

Työssäkäyvistä 55–64 -vuotiaista noin 45 prosenttia on palkansaajana yksityisellä sektorilla. Kuva: iStockphoto

Yksityisen sektorin ikääntyvien työurat eivät ole pidentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tutkija sanoo, että yksi syy haluttomuuteen jatkaa työuraa ovat irtisanomiset työpaikalla.

Valtioneuvoston kanslian hiljattain julkaisema raportti työuria pidentävistä keinoista tarkastelee ikääntyvien työllisyyttä 2000- ja 2010-luvuilla. Tuloksena on, että yksityisellä sektorilla ikääntyvien työurat eivät ole pidentyneet käytännössä lainkaan. Työssä pysyminen on samaa tasoa kuin yli kymmenen vuotta sitten. Julkisella puolella työurat ovat puolestaan pidentyneet.

Yksityinen sektori on ikääntyvien merkittävä työllistäjä. Työssäkäyvistä 55–64 -vuotiaista noin 45 prosenttia on palkansaajana yksityisellä sektorilla, 40 prosenttia julkisella sektorilla ja 15 prosenttia työskentelee yrittäjänä.

Erikoistutkija Noora Järnefelt Eläketurvakeskuksesta sanoo, että raportti kertoo ainakin sen, että työntekijöillä on vaikeuksia pidentää työuraa yksityisellä sektorilla.

Järnefelt kertoo, että tutkimuksissa on todettu, että eläkkeelle halutaan nopeammin, jos työpaikalla on ollut irtisanomisia. Irtisanomiset vaikuttavat siis myös niiden eläkehalukkuuteen, jotka saavat pitää työpaikkansa.

Työurien jatkaminen vaatii yhteisöllisyyttä ja yhteistoiminnallisuutta -raportti on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2015 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Sen ovat laatineet yhteistyössä Kuntoutussäätiö, Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskus sekä Eläketurvakeskus.

 

 

Teksti: Lotta Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat