Artikkeli - 23.08.2018 klo 09.00
Työhyvinvointi

Työsuojeluvaltuutettu tietää säännösten tärkeyden

Johanna Rajalahti nauttii vapaa-ajallaan kiireettömyydestä. Kuva: Antti Leinonen.

Johanna Rajalahti nauttii vapaa-ajallaan kiireettömyydestä. Kuva: Antti Leinonen.

Osuuskauppa Arinan päätyösuojeluvaltuutettu Johanna Rajalahti näkee, että työsuojelussäädökset luovat puitteet työyhteisön hyvinvoinnille ja turvallisuudelle.

Oululainen Johanna Rajalahti kiertää työnsä puolesta työpaikkoja ja kohtaa lukuisia työntekijöitä arvoidessaan heidän työoloja. Hänen mielestään lakiin kirjatuilla työsuojelusäädöksillä mahdollistetaan se, että työyhteisö voi hyvin ja voi toimia turvallisesti työpaikalla. Pyysimme Rajalahtea listaamaan 5 asiaa, joita hän on pohtinut viime aikoina työnsä kautta.
 
1. Yksintyöskentely.
Uhka- ja väkivaltatilanteisiin varautuminen on mietityttänyt minua viime aikoina. Tämä liittyy työn tehostamiseen, sillä yksintyöskentelyä on paljon.

2. Työturvallisuus. Se, että laki velvoittaa työnantajan arvioimaan riskit ja vaarat, tunnistamaan psyko-sosiaaliset kuormitustekijät ja antamaan jo perehdytyksessä turvalliset työtavat, on ihan älyttömän tärkeää. Työyhteisö voi hyvin ja voi toimia turvallisesti työpaikalla, kun työolot ovat kunnossa.

3. Kiire. Vaikka työn määrä ja työtahti kiristyvät koko ajan, tulisi silti muistaa turvalliset työtavat. Kiire voi vaikuttaa työyhteisöön myös negatiivisesti. Siksi on tärkeää muistaa pitää riittävästi taukoja ja pitää huoli omista oikeuksista.

4. Vuorovaikutus. Hyvät vuorovaikutustaidot korostuvat erityisesti palvelualoilla, sillä työntekijöille tulee jatkuvasti eteen uusia tilanteita ja kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa. Mielestäni olisi suurta tarvetta sille, että esimiehet kävisivät välillä kysymässä henkilökunnan kuulumisia. Myös luottamushenkilöitä kannattaa käydä jututtamassa ­muutoinkin kuin palavereissa.

5. Aikatauluttomuus. Työssäni minun täytyy reagoida välillä hyvinkin nopeasti erilaisiin tilanteisiin, joten vapaa-ajalla nautin kiireettömyydestä ja siitä, että voi tehdä asioita omaan tahtiin – tai olla tekemättä mitään erityistä.

 

 

Teksti: Minna Raitapuro

 

Uusimmat

Suosituimmat