Uutinen - 09.12.2016 klo 14.18

Työsuojelu ei ole mallillaan pohjoisen matkailuyrityksissä

Turisti kokee hienoja hetkiä, mutta pohjoisen matkailuyritysten työntekijöiden työsuojelussa on toivomisen varaa. Kuva: iStockphoto

Turisti kokee hienoja hetkiä, mutta pohjoisen matkailuyritysten työntekijöiden työsuojelussa on toivomisen varaa. Kuva: iStockphoto

Työsuojelu ontuu pohjoissuomalaisissa matkailualan yrityksissä. Työsuojeluvaltuutettujen puute näkyy.

Yli puolet Pohjois-Suomen matkailualan yrityksiin tänä vuonna tehdyistä työsuojelutarkastuksista johti kehotuksiin.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto eli avi teki yhteensä 67 tarkastusta. Vakavammista laiminlyönneistä annettiin 38 kehotusta. Uhkasakko odottaa myös monia sellaisia työnantajia, jotka eivät ole piitanneet työsuojeluviranomaisen kehotuksista.

Erilaisia toimintaohjeita annettiin 315.

Tyypillinen asia, josta Pohjois-Suomen matkailualan yrityksille on jouduttu huomauttamaan, on ollut työterveyshuollon järjestäminen. Puutteita on ollut paljon myös työnteon keskeisissä ehdoissa. Ylitarkastaja Hanna-Kaisa Rajala kertoo avin tiedotteessa, että kausityöntekijöille ei aina tehdä työsopimuksia. Se voi hänen mukaansa selittyä sillä, että yrityksissä omistajat ovat vaihtuneet eivätkä uudet aina tunne työehtoja.

Myös työntekijöiden suuri vaihtuvuus, työn sesonkiluonteisuus sekä työsuojeluvaltuutetun puute selittävät Rajalan mukaan laiminlyöntejä.

- Erityisesti ulkomaalaisten työntekijöiden työnteko-oikeuteen liittyvät asiat ovat olleet hakusessa.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työterveyshuollon järjestäminen koskee myös sesonkialan työpaikkoja.

 

 

Teksti: Tiina Ritala

 

Uusimmat

Suosituimmat