Artikkeli - 27.11.2017 klo 12.05
Työtaistelu

Työsulku on palvelualoilla harvinainen työtaistelutoimi, mutta MaRa on suosinut sitä ennenkin

Rukalla työsulkupäiviä olisivat 12. ja 19. joulukuuta. Kuva: Gettyimages

Rukalla työsulkupäiviä olisivat 12. ja 19. joulukuuta. Kuva: Gettyimages

Historia kertoo, että ajallisesti ositettu ja yrityksittäin kohdennettu työsulku on poikkeuksellinen.

Mikä ihmeen työsulku? Tätä moni mietti, kun työnantajajärjestö Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa julisti sellaisen hiihtokeskuksiin ja ohjelmapalveluyrityksiin viime keskiviikkona. Työsulku on harvinainen työtaistelutoimi, joten siitä on heikosti kokemuksia.

Työsulussa työnantaja kieltää työntekijöiltä työhöntulon ja palkanmaksun. MaRa ilmoitti kohdistavansa työsulun PAMiin kuuluviin työntekijöihin. Sulku koskee hiihtokeskuksia 18:sta ja ohjelmapalveluyrityksiä yhdeksällä paikkakunnalla. Sulku ei ole jatkuva vaan se toteutuu kussakin paikassa kahtena eri päivänä, ensimmäisen kerran itsenäisyyspäivän jälkeisenä perjantaina.

Luotaus menneeseen kertoo, että Elintarvikealalla oli työsulku vuonna 2010, mutta yksityisillä palvelualoilla sellainen oli viimeksi ennen PAMin perustamista, vuonna 1991. Silloin samainen työnantajaliitto, tuolloin nimeltään Majoitus- ja ravitsemisalan työnantajaliitto MaRa, julisti työsulun hotelli- ja ravintola-alan jäsenyrityksiinsä vauhdittaakseen työehtosopimuksen syntymistä.

Vastavetona työntekijäpuoli julisti lakon, muistelee silloinen Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liiton HRHL:n liittosihteeri Jorma Kallio. Koska työnantaja oli aloitteellinen työtaistelutoimen käytössä, Kallion puheessa vilahtaa sana ”hyökkäyssulku”.

"HRHL:n jäsenten toimintatahto pyrittiin murtamaan, ja sulku julistettiin liiton jäseniä koskevaksi, vaikka työnantajalla ei edes ollut tietoa, ketkä olivat liiton jäseniä."

"Työnantajaliiton pyrkimys määrätä yksin työmarkkinoilla johti siihen, että kahden vuoden kuluttua työnantajaliitto melkein hajosi", Kallio sanoo.

SAK:n historiantutkija Tapio Bergholmin mukaan yleensä sulku tosiaan on työnantajan vastaveto työntekijöiden lakkoon. Bergholmin mielestä MaRan nyt julistamassa sulussa on merkillepantavaa ja uutta se, ettei sulku ole jatkuva vaan kohdistuu yksittäisiin päiviin ja yrityksiin. Työnantajat ovat aiemmin suosineet tällaisten pistosulkujen sijasta jatkuvakestoisia sulkuja tyhjentääkseen työntekijäliiton lakkokassan ja –halut.

”Nyt työsulkua käytetään hiljaisina päivinä lomautuksen korvikkeena, ja siinä mielessä se on työnantajilta raukkamaista”, Bergholm sanoo, mutta toteaa myös:

”Sinänsä tämä pistotaktiikka on osin kopioitu työntekijäpuolelta."

Vuoden 1991 matkailu- ja ravintola-alan sulussa ja nyt ilmoitetussa hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualan sulussa on sekin ero, että tuolloin ala ja koko Suomi sukelsivat syvään lamaan. Nyt taas ollaan nousukaudella ja hiihtokeskuksilla menee hyvin.

”Tulkintani on, että työsulut eivät pure nousukaudella. Eivät varsinkaan aloilla, joissa työnantajat valittavat työvoimapulasta”, Bergholm sanoo.

PAM olisi halunnut jatkaa hiihtokeskuksien ja ohjelmapalvelualojen neuvotteluja, mutta MaRa katkaisi ne 14. marraskuuta. MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi perusteli tiedotteessa työsulkua sillä, että tavoitteena on päästä nopeasti valtakunnansovittelijan luo ja saada ratkaisu ennen joulun huippusesonkia.

Niin lakossa kuin sulussa valtakunnansovittelija kutsuu osapuolet neuvotteluun tavoitteena työrauhan säilyttäminen.

Jos ravintolaväen konkariosasto yhä muistaa 90-luvun työsulun ja lakon, niin paperiteollisuudessa muistetaan pitkittynyt työsulku vuodelta 2005. Paperiliiton liittosihteeri Juhani Siira kertoo, että työnantaja julisti sen työntekijöiden ylityökieltokauden ja lakonuhan vastineeksi.

”Työsulkua koetetaan tänä päivänä välttää kaikin keinoin”, Siira sanoo. Paperiteollisuudessa mainittu sulku vaikuttaa vieläkin niin, ettei neuvotteluja haluta ajaa tilanteeseen, jossa niin kovia keinoja käytettäisiin.

Työsulkuja

1971 Rakennusala
1977 Nahkateollisuuden työnantajaliiton tukityösulku Kenkäteollisuuden työnantajaliitolle
1984 Opettajien työtaistelussa Kunnallisen Sopimusvaltuuskunnan (KSV) työsulkuyritys
1986 Rakennusalalla lakko ja työsulku
1991 MaRan työsulku ja HRHL:n lakko, autoliikenteen lakko ja työsulku
2005 Paperiteollisuudessa lakkoja ja työsulku

Lähde: Tapio Bergholm

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat