Artikkeli - 09.12.2017 klo 16.50
Työehtosopimusneuvottelut

Työsulku käynnissä - Iso-Ylläksellä työnantaja käännytti muutaman pamilaisen aamuvuorolaisen kotiin

Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy:ssä lauantaina alkanut työsulku merkitsi, että aamuvuoroon tulleet pamilaiset työntekijät joutuivat palaamaan kotiin. Kuvat: Otto Ponto

Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy:ssä lauantaina alkanut työsulku merkitsi, että aamuvuoroon tulleet pamilaiset työntekijät joutuivat palaamaan kotiin. Kuvat: Otto Ponto

Iso-Ylläs Oy:n työntekijöiden mukaan koko työsulku harmittaa myös työnantajaa. Kaikki toivovat ratkaisua, mutta PAMiin kuulumattomatkin ovat valmiita työtaistelutoimiin tarvittaessa.

”Kävin aamulla kahvilla siellä työpaikalla. Rinnetoimintapäällikkö sanoi, että työsulusta johtuen hän joutuu käännyttämään minut takaisin.”

Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy:n hisseillä työskentelevä Jukka Kaikkonen oli lauantaiaamuna yksi muutamasta pamilaisesta, joiden vuoro osui työnantajaliiton hiihtokeskuksiin ja ohjelmapalvelualojen yrityksiin julistaman työsulun ajalle. Kaikkosen vuoro olisi kestänyt varttia yli kahdeksasta varttia yli viiteen, jolloin työsulku oli ilmoitettu päättyväksi. Kaikkonen siis palasi kotiin, ja vastaili kysymyksiin puhelimitse.

”En kysellyt syitä, koska tästä oli puhetta työnantajan kanssa jo eilen perjantaina. Rinnetoimintapäällikkö sanoi jo silloin, että tämä on tympeä homma heidänkin kannaltaan. Kun eivät siihen itte voi vaikuttaa", Kaikkonen toteaa.

Aamukahvi tuli siis juotua, kuten aina, mutta muuten työpäivä tyssäsi.

"Pittää lähteä vaikka hiihteleen tästä."

Lauantaiaamuna myös Iso-Ylläs Oy:n luottamusmies Taneli Kulmpula on kotona. Hän työskentelee lumettajana, ja kun luonto nyt tarjoilee lunta aivan riittävästi, lumettaja sai vapaapäiviä. Kumpula ei siis ollut aamulla pyrkimässäkään töihin.

”Työsulku ei ole meillä kauheasti vaikuttanut, kun niin vähän pamilaisia työntekijöitä on sen aikana vuorossa.”

Neuvotteluista ja koko tilanteesta luottamusmies on harmissaan.

"Perseelleenhän se on mennyt, kun työsulku laitettu. Ja se on väärin, että liittoon kuuluvat työntekijät pannaan kärsimään. Se ei ole tasa-arvoista.”

Työnantajaliitto MaRan julistama työsulku on PAMin tietojen mukaan estänyt perjantain ja lauantain aikana vain osan PAMiin kuuluvien jäsenten työnteon. Työsulku ei ole toteutunut täydessä laajuudessaan kaikissa yrityksissä, joihin se on julistettu. Töiden on  koettu jatkuvan normaalisti suurimmassa osassa työpaikoista eikä se ole koskettanut kaikkia ammattiliiton jäseniä.

”Esimerkiksi ohjelmapalvelualan yrityksissä työntekijät ovat olleet töissä. Olemme kuulleet, että tilannetta pidetään kaikin puolin ikävänä, myös työnantajien kerrotaan tätä viestittäneen työtekijöille”, PAMin Rovaniemen toimiston toimitsija Katja Koivuranta kertoo.

Ohjelmapalveluyrityksistä työsulku koskee tänään lauantaina Lapland Safaris West Oy:tä.

"En usko, että se vaikuttaa meihin oikein mitenkään", tuumaa12 vuotta vakituisena Iso-Ylläksellä työskennellyt Jukka Kaikkonen työsulun vaikutuksesta työyhteisön ilmapiiriin.

Työsulkupäivää edeltävä perjantaiaamu Ylläksellä on pilkkopimeä, ja lunta pyryttää taivaan täydeltä. Kymmeneen mennessä päivä oli vähän valjennut, mutta sakeana tuiskuava lumi ja raskaana lepäävä pilvinen taivas pitävät valon määrän vähäisenä. Vain puurajaan ulottuvan matalamman rinteen ja lastenmäen hissit hurahtavat käyntiin.

Niiden vieressä kököttää hissityöntekijöiden pyöreä valvontakoppi. Sisällä Mika Koivumaa ja Eero Tiensuu seuraavat ensimmäisten laskijoiden lähtöä. Miehet kuuluvat eri liittoihin, JHL:oon ja Rakennusliittoon, mutta sanovat olevansa työehtosopimusneuvotteluissa ”PAMin puolella, tietenkin.”

Jos näissä huonosti alkaneissa neuvotteluissa vielä vaadittaisiin työtaistelutoimia, he uskovat Iso-Ylläksen työntekijöistä löytyvän siihen joukkovoimaa.

”Kaikki työntekijät varmasti mukana.”

Tiensuu ja Koivumaa häipyvät ulos ankkurihissille auttelemaan turisteja. Moottorikelkka kurvaa alempana näkyvässä rakennuksessa sijaitsevan työntekijöiden taukotilan oven eteen. Kuski kiskoo kypärän päästään ja harppoo sisään.

Jukka Kaikkonen tervehtii PAMin Rovaniemen toimiston Koivurantaa ja palveluneuvoja Maria-Riitta Mällistä, jotka ovat tulleet katsomaan, miten työsulut Ylläksen hiihtokeskuksissa sujuvat. Koivuranta selvittää pöydän ääreen rojahtavalle Kaikkoselle, miten työsulkupäivänä tulisi menetellä.

”Niin, että pitäisi tulla aamulla ja lähteä sitten pois, jos käsketään. Onnistuuhan se semmonenkin”, Kaikkonen virkkoo.
”Niin se pittää sitten tehdä.”

Mika Koivumaa ja Eero Tiensuu auttelivat laskijoita hisseillä perjantaina.

Kaikkonen, kuten moni hänen työtovereistaan, on viihtynyt Iso-Ylläksellä pitkään. Sesonkitöitä mies teki ensimmäisen kerran vuonna 1999, ja vakituinen työ hisseillä alkoi jo 12 vuotta sitten.

Kaikki juttua varten haastatellut Iso-Ylläksen työntekijät kehuvat työnantajaansa. Kari Koivumaa kuuluu PAMin hiihtokeskusalan sopimusalatoimikuntaan ja sanoo saaneensa sitä kautta vertailukohtia.

”On meillä hyvä ja reilu työnantaja. Tehdään aina sesongin päätyttyä yhteinen ulkomaanreissu, josta työntekijät maksavat vain pienen omavastuun. Ei sellaista ole kovin monella.”

Koivumaan oma työvuoro alkaa Iso-Ylläksellä lauantaina kello viisi, jolloin työsulkuaikaa on vielä vartti jäljellä.

Kaikkonen on ilmapiirin suhteen Koivumaan kanssa samoilla linjoilla.

”Tällä on hyvä jengi. Mukava tulla töihin aamulla. Tämmönen työsulku sitten tuli tähän. Mutta se on sitten otettava, jos kerran tommosen laittoivat”, hän hymähtää.

Miten työsulku sitten tulee vaikuttamaan työyhteisön henkeen?

"En usko, että se vaikuttaa meihin oikein mitenkään."

Päivitetty 9.12. klo 17:23: korjattu Kari Koivumaan ja Taneli Kumpulan virheellisesti kirjoitetut sukunimet.
Päivitetty 10.12. klo 9:15: korjattu hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualan sopimusalatoimikunta kuulumaan hiihtokeskusalan sopimusalatoimikunta.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat