Uutinen - 09.02.2018 klo 12.55
Työehtosopimusneuvottelut

Työntekijöiden ulosmarssitahti kiihtyy kiinteistöpalvelualojen yrityksissä eri puolilla Suomea

Coor Service Managementin pääluottamusmies Tuula Hamari kokosi joukot, ja Oulun Radisson Blu -hotellin siivoojia marssi ulos työpaikaltaan tänään kello 12.

Coor Service Managementin pääluottamusmies Tuula Hamari kokosi joukot, ja Oulun Radisson Blu -hotellin siivoojia marssi ulos työpaikaltaan tänään kello 12.

Perjantaina aamupäivällä lähes 200 työnantajien esittämiin työehtojen heikennyksiin suivaantunutta työntekijää poistui työpaikoiltaan. Lähtijoitä riittää muun muassa Lassila&Tikanojalla sekä ISS:llä.

Yhteensä 45 Lassila&Tikanojan kiinteistönhoitajaa keskeytti työvuoronsa Oulussa, Rovaniemellä ja Kemissä tänään kello 11. Pohjois-Suomen L&T:n työntekijöitä edustava pääluottamusmies Atte Paaso kertoo, että ulosmarssi sujui ongelmitta, ja työntekijät palaavat töihin maanantaina työvuorolistan mukaisesti.

Puolilta päivin seurasi uusia ulosmarsseja.
Joensuussa L&T:n neljä kiinteistönhoitajaa ja Lahdessa kaikkiaan noin 50 kiinteistönhoitajaa ja siivoojaa poistui työkohteistaan ja palaa töihin vasta maanantaina. Alalle julistetusta ylityökiellosta johtuen yrityksessä ei tehdä muutenkaan viikonloppuna töitä. Varaluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Matti Leppäsen mukaan vähän ennen ulosmarssia siivouspuolen esimiehet ”nostivat metelin", koska siivoojitta jäi myös elintarvike- ja terveydenhoitokohteita.

Hän iloitsee kuitenkin siitä, että työntekijäpuoli on vahva ja yhtenäinen.

”Meiltä on lähtenyt todella hyvin myös PAMiin kuulumattomia työntekijöitä on mukaan.”

Leppänen vakuuttaa, että päivystys toimii ulosmarssista huolimatta.

Lahdessa Lassila&Tikanojan kiinteistönhoitajat keskeyttivät työvuoronsa aamupäivän ulosmarssijoista ensimmäisten joukossa, kello 11.

Samaan aikaan kello 12 pääkaupunkiseudun yhteensä parikymmentä ISS:n kiinteistönhoitajaa keskeytti työnsä muun muassa Hyrylän varuskunnassa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella, joissakin ministeriöissä ja poliisilaitoksella.

Coor Service Managementin 35 hotellisiivoojia poistui työpaikoiltaan Oulun Eden- sekä Radisson Blu –hotelleista. Työntekijöiden on ilmoitettu olevan poissa töistä koko loppupäivän. Puolilta päivin toteutettu ulosmarssi osuu kuitenkin hetkeen, jolloin hotellihuoneet vaihtavat asukkaita ja siivous on kiireisimmillään.

Lisäksi Kotkassa Kotkanseudun Talokeskus Oy:stä marssi ulos kaikkiaan 40 siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa.

Ulosmarssien syynä ovat kiinteistöpalvelualan työnantajapuolen sitkeät yritykset heikentää työehtoja. Työnantajat ovat esittäneet muun muassa sunnuntailisistä luopumista, työpäivän pidentämistä ja sitä, että ylitöistä ei makseta enää rahaa. Lisäksi työnantajat tavoittelevat koeajan pidentämistä.

PAMin ja Kiinteistötyönantajat Ry:n neuvottelut alan uudesta työehtosopimuksesta ovat edenneet hitaasti, ja neuvotteluilmapiiri on ollut heikko. Työnantajat ovat esittäneet merkittäviä heikennyksiä alan työehtoihin. Jos ne toteutuvat, tarkoittaa se, että työnantajien palkkakulut - ja sen seurauksena työntekijöiden tulot - laskisivat yli 8 prosenttia.

Koska Kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen voimassaoloaika päättyi tammikuun lopussa, eikä uutta sopimusta ole vielä solmittu, toimitaan nyt sopimuksettomassa tilassa. Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta. Vanhan työehtosopimuksen ehtoja noudatetaan kuitenkin alan työssä niin kauan kuin uusi sopimus on solmittu.

Kiinteistöpalvelualan ylityökielto alkoi 1.2. Ylityökielto tarkoittaa, että kiinteistöpalvelualan työntekijät – siivoojat, huoltomiehet, kiinteistönhoitajat – tekevät normaalit työvuoronsa, mutta kieltäytyvät ylitöiden tekemisestä. Ylityökiellolla vauhditetaan kiinteistöpalvelualan työehtosopimusneuvotteluja.

Lue ylityökiellon lisäohjeet täältä. 

Päivitettu 9.2. klo 13:42: korjattu Coor Service Managementin Radisson Blu-kohteessa työskentelevien työntekijöiden ulosmarssin kesto. Työntekijät ovat siis poissa töistä koko loppupäivän, ei vain kahta tuntia.
Päivitetty 12.2. klo 98:43 : korjattu virheellinen tieto siitä, että ulosmarsseista olisi ilmoitettu etukäteen työnantajalle.

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat