Uutinen - 08.06.2015 klo 12.20

Työntekijät voittivat oikeudessa - irtisanomiskiista tuli kalliiksi ravintolayritykselle

Ravintolayritys ilmoitti, että palkkoja ei makseta, ja työntekijät irtisanoutuivat. Nyt erikoisesta riidasta on oikeuden päätös: yrityksen maksettavaksi määrättiin korvauksia ja palkkasaatavia yhteensä kymmeniätuhansia euroja.

Värikäs irtisanomisriita tuli lopulta kalliiksi ravintolayritykselle, kun Turun hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden aiemman tuomion yhteensä lähes 50 000 euron korvauksista. Lisäksi Kivipyllerö Oy:n maksettavaksi tuomittiin noin 27 000 euroa palkkasaatavia korkoineen ja työntekijöitä edustaneen PAMin oikeuskulut. Yritys on kuitenkin jo mennyt konkurssiin, joten korvausten kohtalo on epäselvä ja palkkasaatavia saattaa joutua maksamaan valtio palkkaturvan kautta.

Useita ravintoloita omistaneen Kivipyllerön palkanmaksussa oli ollut turkulaisen ravintolan työntekijöiden mukaan viivästyksiä jo pitkään. Keväällä 2013 tilanne kärjistyi muun muassa työnantajan yksipuoliseen ilmoitukseen työajan lyhenemisestä sekä sekavaksi kuvattuun lomautusuhkaan, jossa ensin ilmoitettiin lomautuksista ja sitten ilmoitus vedettiin pois. Lopulta työnantaja syytti työntekijöitä väärinkäytöksistä ja vahingon aiheuttamisesta yritykselle – kiistaa oli muun muassa työvuorojen ajankohdista. Työnantajan edustaja ilmoitti, että palkanmaksu loppuu ja työntekijät saavat hakea rahojaan palkkaturvasta. Työntekijät ottivat yhteyttä PAMiin ja katsoivat parhaaksi irtisanoutua, kun kerran palkanmaksun päättymisestä oli ilmoitettu.

Yrityksen johdon mukaan työntekijöiden irtisanoutuminen oli vahingollista yritykselle, ja yritys haki siksi myös oikeudessa korvauksia työntekijöiltä. Oikeus kuitenkin päätti toisin. Väitetyistä väärinkäytöksistä ei ollut näyttöä, ja oikeus katsoi irtisanoutumisten johtuneen yrityksen toiminnasta. Menettely tuomittiin työsuhteen perusteettomaksi päättämiseksi kaikkien viiden työntekijän kohdalta. Oikeus totesi, että palkanmaksu on olennainen työnantajan velvollisuus työsuhteessa – sen lopettamisesta ei siis voi noin vain ilmoittaa.

Hovioikeus jätti aiemman tuomion voimaan, koska Kivipyllerön ja sen konkurssipesän edustajat vetivät pois valituksensa käräjäoikeuden tuomiosta. Hovioikeuden päätöksestä on vielä mahdollista valittaa korkeimpaan oikeuteen, mutta se ottaa tapauksia käsittelyyn vain harvoin.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat