Artikkeli - 04.09.2017 klo 11.07
PAM testaa

Työkenkätestin voittaja luistaa vain kermassa – Kokit valitsivat suosikkinsa kotimaisilta valmistajilta

Kolme pamilaista kokkia testasi kotimaisten valmistajien työkengät. Jalkineet jakoivat raatilaisten mielipiteet. Testaajamme nostivat voittajaksi Jalaksen edullisen kokkikengän, joka on mukava jalassa ja helppo puhdistaa.

Raatimme koostui kolmesta kokista

Miika Finnilä, 29 vuotta, Brasserie & Bar Fondiksen keittiömestari, Vaasa.

Arja Yläjärvi, 59 vuotta, Jyväskylän yliopiston lounas-ravintola Iloven kokki, Jyväskylä

Matti Nuija, 47-vuotias kokki, Sokos Hotel Ritalan ravintola Rikala Bar & Grill, Salo.

Tätä mieltä raatilaiset olivat

Jalas
2902 Daniel, 70€


Miika Finnilä: Käytän näitä kenkiä työssä joka päivä. Hyvä lesti. Säädettävä kantaremmi lisää käyttömukavuutta. Kengät on helppo saada puhtaaksi, sillä ne voi pestä pesukoneessa. Pohja pitää hyvin kaikenlaisilla lattioilla ja on tarpeeksi jäykkä.

★★★★

Arja Yläjärvi: Kengät ovat tukevat. Kantapään taakse tuleva tarrakiinnitys, jalkapöydän päällä oleva pehmuste ja kärkivahvike istuvat juuri niin kuin pitääkin. Pohja pitää erittäin hyvin eikä luista missään tilanteessa. Jalkineet on helppo suihkuttaa puhtaaksi. Hengittävyydessä ja ulkonäössä olisi parantamista.

★★★★½

Matti Nuija: Kengät ovat mukavat jalassa, mutta kantapään vaimennus on hieman liian pehmeä ja korko liian korkea. Yhtä helppo pitää puhtaana kuin muutkin testin kengät. Nämä ja Maahisten kenkämalli miellyttivät minua vähiten. Maahisiin verrattuna Jalakset ovat painavammat ja vähemmän tyylikkäät.

★★★½

 

Maahiset
GW Keittiö, 90€


Miika Finnilä: Keinomateriaali ei hengitä kovin hyvin. Kevyt kenkä kokoonsa nähden. Minulle liian kapealestinen ja painava kenkä. Pohjalliset ovat todella mukavat, joten näillä kengillä jaksaa seistä pitkiäkin aikoja. Kantaremmi voisi olla tarranauhalla säädettävä, sillä asteittaisella säädöllä kenkää ei saa istumaan täydellisesti.

★★★

Arja Yläjärvi: Kaikilta ominaisuuksiltaan erittäin hyvä kenkä, mielestäni testin paras. Vain kärkivahvistus puuttuu, mutta se ei haittaa, koska kengät ovat muuten jämäkät kärjestä. Kenkien pohjat ovat todella pitävät, ja sivuilla olevien ilmareikien ansiosta ne hengittävät hyvin kuumassakin keittiössä.

★★★★★

Matti Nuija: Annoin näille kengille saman arvosanan kuin Jalaksille, mutta Maahiset ovat jalassa melko kuumat eivätkä istu yhtä hyvin kuin Jalakset. Kengän profiili on minun makuuni liian korkea. Hyvää on, että pohjat pitävät kunnolla eivätkä kengät paina liikaa. Ulkonäkö miellyttää ja puhtaanapito on vaivatonta.

★★★½

 

Promena
8155, 99€


Miika Finnilä: Parasta on pohjan pito. Kenkä luistaa vain kermassa ja BBQ-kastikkeessa. Todella surkeat kengät keittiökäyttöön. Pelkästään kiinteä kantaremmi tekee näiden pitämisestä mahdotonta. Pohjan pitävyys on ok, mutta kiteiset aineet kuten sokeri ja suola heikentävät pitoa huomattavasti. Kevyet jalassa. Ulkonäössä ei ole kehumista. Voisivat toimia työssä, jossa ei kävellä.

★★½

Arja Yläjärvi: Lähes yhtä hyvät kuin Maahiset. Jalkani hikosivat näissä jonkin verran, joten kenkien hengittävyys voisi olla parempi. Kapea lesti sopii minulle, ja kengät tuntuvat tukevilta jalassa. Puhtaanapito on helppoa, koska kengän ulkopinnassa ei ole tikkausta, vaan se on sileä. Hyvännäköiset, sirot kengät.

★★★★★

Matti Nuija: Lähes kaikilta ominaisuuksiltaan hyvä kenkä. Vain hengittävyydessä olisi parantamisen varaa, kengät olivat melko hiostavat jalassa. Lisäksi olisi hyvä, jos kantaremmin voisi tarvittaessa siirtää eteen jalkapöydän päälle, kuten Sievin ja Maahisten kenkämalleissa pystyy.

★★★★

 

Sievi
Jive Black SBAE, 98€

Miika Finnilä: Odotin Sieviltä paljon parempaa. Nämä ovat surkeat minun tarpeisiini. Kenkä on painava, todella epämiellyttävä jalassa, eikä kova pohja sovellu seisontatyöhön saatikka kävelyyn. Kenen idea on ollut laittaa kuminauha kanta-
remmiksi? Kenkä luistaa lähes kaikilla lattialle tippuneilla aineksilla.

★★½

Arja Yläjärvi: Testin huonoimmat. Kengät ovat isokokoiset, oikeastaan massiiviset ja muihin verrattuna painavammat. Varvasosan koristetikkaukset tekevät puhtaanapidon vaikeaksi, sillä lika tarttuu niihin kiinni. Kärkivahvistus tulee liian pitkälle ja painaa isovarvasta. Pohjallinen on liian tasainen minun jalalleni.

★★★½

Matti Nuija: Testin paras kenkä. Pohjan pito on keittiöoloissa erittäin hyvä, mikä on tärkeää. Jalat eivät pahemmin hikoa, toisin kuin esimerkiksi Promenan tai Maahisten kengissä. Parannettavaa olisi: kenkä voisi olla kevyempi ja kantaremmin kiristysmahdollisuus olisi hyvä lisä.

★★★★

 

 

Teksti: Solja Virkkunen

 

Uusimmat

Suosituimmat