Uutinen - 27.05.2015 klo 08.55

Työkaverina rotat ja ötökät

Rotta viemärissä. Kuva: iStockphoto

Rotta viemärissä. Kuva: iStockphoto

Kiinteistönhoitaja saattaa törmätä lämmönjakohuoneessa kuhisevaan russakkalaumaan tai huoltokäynnillään asunnossa luteisiin. Mitä tehdä?

”Tehkää juttu siitä, voiko työnantaja velvoittaa siivoojan menemään kohteeseen, jossa on torakoita ja luteita”, turkulainen porrassiivooja pyysi. Hänen työpaikallaan ei ollut selviä ohjeita, ja työntekijät olivat huolissaan tuholaisten mahdollisesti aiheuttamista terveysriskeistä.

Helsinkiläisen kiinteistönhoitajan Jorma Immosen työpaikalla asiasta on keskusteltu. Immonen on 55 työntekijää työllistävän Kontulan Huollon työsuojeluvaltuutettu.

Immosen työnantaja hoitaa paikalle tuholaisten torjuntaan erikoistuneen firman, jos tarvitaan ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja, erittäin vaarallisia aineita. Kiinteistönhoitajan töitä 28 vuotta tehnyt Immonen sanoo erityisesti rottien lisääntyneen koko pääkaupunkiseudulla.

– Vastuu tuholaisten hävittämisessä on kiinteistönomistajan, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Merja Mynttinen. Kiinteistöä huoltavan työnantajan vastuulla taas on kohteen työntekoa koskevien riskien arviointi ja työntekijöiden turvallisuus.

– Työnantaja vastaa työoloista, työvaatetuksesta, välineistä ja sellaisesta. Niiden on oltava tarkoituksenmukaiset, sillä onhan kohteet siivottava, Mynttinen toteaa. Työntekijöille on kerrottava työhön liittyvistä riskeistä ja annettava opastusta ja ohjeita.

Työntekijä voi kieltäytyä menemästä terveyttä uhkaavaan kohteeseen. Työnantaja ilmoittaa tällaisesta kohteesta isännöitsijälle, joka taas päättää esimerkiksi myrkytyksestä.

Lisätietoa: sisatilojentuholaiset.fi.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 7/2015, joka ilmestyy 29.5.

 

 

Teksti: Tiina Ritala

 

Uusimmat

Suosituimmat