Uutinen - 22.04.2015 klo 09.50

Työehtosopimusneuvotteluja kahdella rintamalla

Elokuvateattereissa työskentelevien työehtosopimuksesta neuvotellaan tänä keväänä. Kuva: Terhi Korhonen

Elokuvateattereissa työskentelevien työehtosopimuksesta neuvotellaan tänä keväänä. Kuva: Terhi Korhonen

Jatkuuko työllisyys- ja kasvusopimus kolmannelle vuodelle vai siirrytäänkö työmarkkinoilla liittokohtaiseen sopimiseen? Ratkaisun pitää syntyä lähikuukausina. Samaan aikaan PAM käy työehtosopimusneuvotteluja kolmella alalla.

Kun työllisyys- ja kasvusopimukseksi ristitty keskitetty ratkaisu syntyi vuoden 2013 lopulla, työmarkkinaosapuolet sopivat, että sen lopullinen kesto ratkeaa myöhemmin. Ennen kesäkuun puoliväliä 2015 ratkaistaan, jatketaanko sitä kolmannelle vuodelle. Jos jatkoa ei tule, kukin ammattiliitto neuvottelee jatkossa sopimukset työnantajaliittojen kanssa.

Palkkoja on työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisesti korotettu kaikilla aloilla kahdesti, ensin 20 eurolla ja sitten 0,4 prosenttia. Mitä nyt on edessä, siitä PAMin varapuheenjohtaja Jaana Ylitalo ei vielä esitä veikkauksia. Hänestä on kuitenkin selvä, että ostovoima pitää saada kasvamaan, ja se voi edellyttää veroratkaisuja. Ylitalo johtaa liiton edunvalvontalinjaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK suivaantui talvella siitä, että ns. työelämän pelisääntöneuvottelut kariutuivat. Isoimmat kiistakysymykset liittyivät työrauhaan ja laittomiin lakkoihin. Ylitalo ei jaksa uskoa, että työnantajapuolella olisi varaa siksi evätä keskitetyn jatko.
”Poliittiset päättäjät ja yritykset ovat vedonneet, että maahan rakennettaisiin jopa usean vuoden keskitetty ratkaisu”, Ylitalo sanoo. ”En kuitenkaan usko, että kovin pitkään ratkaisuun tässä vaiheessa mennään. Kunhan nyt ensin katsotaan, jatkuuko keskitetty ensi vuodelle vai ei.”

PAMilla neuvottelukevät

PAM on kolmea sopimusalaa lukuunottamatta mukana työllisyys- ja kasvusopimuksessa. Sopimusten voimassaolo päättyy syksyn 2016 ja tammikuun lopun 2017 välillä, mikäli keskitettyä sopimusta päätetään jatkaa. Jos keskitetty vaihtuu liittokohtaiseen neuvotteluun, PAMin tessit päättyvät noin vuotta aikaisemmin.

Kolme ulkona olevaa pamilaista sopimusta ovat vartiointi, elokuvateatterit ja hiusala. Niillä käydään työehtosopimusneuvottelut tänä keväänä.
Näillä aloilla on koko sopimus auki, joten palkkojen lisäksi neuvotteluissa puhutaan muistakin asioista, isoistakin. Esimerkiksi vartioinnissa ja elokuvateattereissa on esillä muun muassa palkkausjärjestelmän kehittäminen.

”Rauhanomaisesti ratkaisuja tässä haetaan”, Jaana Ylitalo muotoilee. Tässä vaiheessa on vaikea puhua rahasta mitään, koska mahdollinen keskitetyn sopimuksen jatkuminen ja siinä sovittavat korotukset vaikuttanevat osaltaan myös näihin neuvotteluihin.

Kunhan nyt ensin saataisiin maalle hallitus.

 

 

Teksti: Tiina Ritala

 

Uusimmat

Suosituimmat