Uutinen - 18.04.2018 klo 10.40
Työlainsäädäntö

Tukkisiko irtisanomisen höllentäminen työntekijöiden suut?

Kuva: Gettyimages

Kuva: Gettyimages

Hallitus suunnittelee potkujen helpottamista pienissä yrityksissä. ”En uudistaisi lainsäädäntöä siihen suuntaan, että työnantaja voisi mielivaltaisesti irtisanoa sormia napsauttamalla ja ottaa seuraavan tekijän sisään”, PAMin Mia Suominen sanoo.

Moni pamilainen miettii, tarkoittaisiko irtisanomisten helpottaminen liukkaampia potkuja sille työntekijälle, joka sanoo mielipiteensä ”väärässä kohdassa.” Hallitus kertoi viime viikon kehysriihessään yksilöperusteisten irtisanomisten höllentämisestä alle 20 työntekijän yrityksissä.

PAMin kaupan alan sopimusasiantuntija Mia Suominen arvioi, että huoli on ihan aiheellinen. Pikkufirman työntekijä joutuu olemaan enemmän varpaisillaan, jos irtisanomista helpotetaan eikä hallitus peräänny aikeessaan.

Lakiesitystä ei ole vielä tehty eikä sen tulevasta sisällöstä tiedetä. Suomisen mukaan mielipiteen vapauteen ei varmastikaan kajota, mutta jos työnantaja saa muutoin lisää valtaa irtisanoa, pelko potkuista tekee työntekijät varovaisemmiksi. Moni palvelualojen osa-aikainen varoo jo nyt sanomisiaan esimerkiksi lisätuntien menettämisen pelossa.

”Uskaltaako työntekijä nostaa epäkohtia esille työssä vai pelkääkö hän, että se kääntyy itseä vastaan?” Suominen kuvaa.

”En uudistaisi lainsäädäntöä siihen suuntaan, että työnantaja voisi mielivaltaisesti irtisanoa sormia napsauttamalla ja ottaa seuraavan tekijän sisään”, Suominen sanoo.

Nykyinen työsopimuslaki siis sanoo, että mielipide ei ole sellainen yksilöön perustuva irtisanomissyy, jonka takia työntekijän saisi irtisanoa.

”Luvaton poissaolo, jatkuva huolimattomuus, tietoinen ohjeiden vastainen toiminta ja työstä kieltäytyminen”, Suominen listaa esimerkkejä henkilöön liittyvistä irtisanomissyistä.

Sairaus tai tapaturma voivat johtaa irtisanomiseen, jos työntekijän työkyky on alentunut pysyvästi. Irtisanominen edellyttää asiallista ja painavaa syytä sekä olosuhteiden huomioimista. Potkuja edeltää varoituskäytäntö.

"Onko työntekijän kannalta oikein, että 20 työntekijän firmassa olisi eri säännöt potkujen antamisessa kuin kilpailijayrityksessä, jossa on 19 työntekijää?"

Väittämän mukaan nimenomaan ensimmäisen ja toisen työntekijän palkkaaminen on riski pienyrittäjälle. Siksi Suominen ihmettelee, mistä hallitus keksi rajaksi 19 työntekijän yritykset. Yrityskoko on kohtuuttoman korkea. Raja on myös keinotekoinen ajatellen työntekijöiden yhdenvertaisuutta irtisanomissuojan osalta:

"Onko työntekijän kannalta oikein, että 20 työntekijän firmassa olisi eri säännöt potkujen antamisessa kuin kilpailijayrityksessä, jossa on 19 työntekijää? " hän kysyy.

Potkujen pohtimisen sijasta hän vastuuttaisi työnantajia kertomaan työntekijöille odotuksistaan.

"Jos työnantaja ei ole tyytyväinen työntekijään, niin tietääkö työntekijä, mitä häneltä odotetaan ja mitkä ovat firman tavoitteet?"

Koeaikaa pidennettiin viime vuoden alusta puoleen vuoteen, mikä oli jo kädenojennus yrittäjille, Suominen muistuttaa. Joskin hänen edustamallaan kaupan alalla koeaika saatiin liittokierroksella säilytettyä työehtosopimuksessa entisenä neljänä kuukautena, kuten useilla muillakin pamilaisilla aloilla.

Oppositiopuolueet tyrmäsivät tiistaina kehysriihen työelämäpäätökset eriarvoistavina. PAMin jäsenistä noin 36 prosenttia työskentelee alle 20 hengen yrityksissä.

Lue myös uutinen Vapaampi irtisanominen pienyrityksissä olisi riski: Paljon riita-asioita jo ennestään

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat