Uutinen - 26.01.2016 klo 15.43

Töissäkään ei kannata palella

Laura Sevón  pysyy työssään lämpimämpänä, kun hotellin pääovet pidetään kiinni kovilla pakkasilla. Kuva: Annika Rauhala

Laura Sevón pysyy työssään lämpimämpänä, kun hotellin pääovet pidetään kiinni kovilla pakkasilla. Kuva: Annika Rauhala

Pakkanen ei vaivaa vain ulkona työskenteleviä, vaan kylmyys voi iskeä myös sisätiloihin. Ratkaisujakin löytyy: Scandic Marskin väkeä auttoivat lämpöpuhaltimet ja pääoven sulkeminen.

Helsingin keskustan Scandic Marski -hotellin pääovessa näkyi viime viikolla lappu, jossa pyydettiin käyttämään viereistä, pienempää ovea. Syyn pyyntöön tunsi ovensuussa: pakkasta oli helsinkiläisittäin tuntuvasti 20 astetta, ja kylmyys tunki sisälle vastaanottotilaan, vaikka avaisi vain pienemmän oven.

– Ensimmäisillä pakkasilla täällä tuntui kylmältä, mutta aika nopeasti tilannetta saatiin korjattua ja ihmisille myös tietoa siitä, että töihin kannattaa pukeutua lämpimästi, kertoi vastaanottovirkailija Nea Soini työpisteellään. Sivuovenkin avaamisen huomaa viileänä tuulahduksena tiskille asti, vaikka välimatkaa on kymmenisen metriä.

– Auttoi tosi paljon, että nuo isot liukuovet laitettiin kiinni ja saimme tänne lämpöpuhaltimia, Soini sanoi.

– Ratkaisut keksittiin. Mutta silloin aiemmin olin töissä joskus nahkahanskat kädessä, täydensi kollega Laura Sevón.

Hotellinjohtaja Jouko Puranen kertoi, että tilannetta on korjattu myös luomalla muun muassa vastaanottoon ja viereiseen ravintolaan ylipaine ilmanvaihtolaitteiston avulla. Näin ovien auetessa pitäisi lämpimän ilman ennemmin virrata ulos kuin kylmän sisälle. Pulma ei poistu kokonaan, mutta helpottuu.

Vaikka säät ovat nyt lämpenemään päin, kovimmat pakkaset aiheuttavat hankaluuksia monilla työpaikoilla. Tammikuun kylmimpinä viikkoina PAMiin tuli työntekijöiltä useita yhteydenottoja: mitä tehdä, jos töissä joutuu palelemaan? Kokosimme ratkaisuja vuoden ensimmäiseen Pam-lehteen.

MItä tehdä, jos töissä paleltaa?

  1. Usein kannattaa ensin ilmoittaa pulmasta työnantajalle tai työsuojeluvaltuutetulle. Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on selvitettävä lämpöolosuhteiden terveysriskit.
  2. Kylmältä voi suojautua kerrospukeutumisella. Kovassa pakkasessa pään suojaaminen on tärkeää, sillä pään kautta voi haihtua 80 % kehon tuottamasta lämmöstä.
  3. Sisällä vetoa voidaan torjua erilaisilla sermeillä tai lämmittämällä työpiste lämpöpuhaltimilla. Lämmityslaitteiden kanssa tulee huolehtia paloturvallisuudesta.
  4. Täydentävinä keinoina voi käyttää työtehtävien vaihtelemista ja taukoja.
  5.  Kylmä heikentää janontunnetta jopa 40 prosentilla, joten kylmässä työskentelevän pitää muistaa juoda säännöllisesti.
  6. Ääritilanteessa työsuojeluvaltuutetulla oikeus keskeyttää työnteko, mutta yleensä ratkaisu löytyy ennen tätä.

Lähteet: Työterveyslaitos, AVIen työsuojeluviranomaiset, THL, PAMin työympäristöasiantuntija Erika Kähärä

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 1/2016, joka ilmestyy 29.1.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat