Artikkeli - 06.11.2015 klo 09.22

Timo Harakka: 6 miljardin euron pitsa

Viime vuosina hallitus sai kiitosta harmaan talouden vastaisesta taistelusta. Myös PAM on ollut aktiivinen.

Kansa vaatii reilua peliä. Silti poliisin talousrikostutkijat Anne ja Jutta saivat valtavasti kuraa visiiriin, kun he kannustivat ilmiantamaan alle kuuden euron pitsat. Miksi?

Ensinnä, kantelu on rumaa. Kun virkavalta yllyttää urkintaan, niin Stasi siitä tulee mieleen. Toisekseen ajoitus oli ajattelematon. Kun suureen maahanmuuttoon on reagoitu vihapuhein ja polttopulloin, vaikuttaa maahanmuuttajien firmoihin kohdistuva isku just nyt vähän väärältä.

Sai kuittia tai ei. Oli tiskari-Mohammedin tuntipalkka euron tai ei.

Ennen kaikkea isku tuntuu näpertelyltä. Samaan aikaan miljonäärit kätkevät rahansa Luxemburgiin ja monikansalliset terveysyhtiöt siirtävät Kela-tuettuja voittojaan Cayman-saarille.

Suomi menettää arvioilta kuusi miljardia euroa joka vuosi ”aggressiivisen verosuunnittelun” vuoksi. EU häviää jopa tuhat miljardia euroa.

Nuo miljardit puuttuvat julkisten palveluiden rahoituksesta. Niillä peruttaisiin helposti kaikki palkka-alet, leikkaukset ja heikennykset.

Ostarinkulman vilppi on vähäistä, kun vertaa täysin lailliseen vero-optimointiin – ja vieläpä pitsa-alalla.

Kotipizza-konsernin omistus pyörii näppärällä velkasuhteella, joka muuntaa liiketoiminnan voiton rahoituksen tappioiksi. Yhtiö maksoi viime tilikaudella voitostaan veroa vain 4,7 %.

Uusi hallitus on katkaissut harmaan talouden tutkinnan. Sama pääministeri, joka ennen julisti julkisuudessa, että ”veroparatiisit ovat hyvinvointivaltion uhka”, hyväksyy toisen ministerin toimet veroparatiisiyhtiön hallituksessa ”sataprosenttisesti”.

Lisäksi verorikollisille valmistellaan armahduslakia, jonka turvin ehtisi välttyä rangaistuksilta juuri ennen kuin EU:n automaattinen tietojenvaihto saattaisi heidät käräyttää.

Rikokset annettaisiin anteeksi. Miljoonatulojen pimityksestä seuraisi 7 %:n veronkorotus. Anonyymisti.

Suurempi vääryys ei tietenkään oikeuta pienempää. Mutta pitsakampanja viestitti ihmisille, että myös harmaan talouden talkoissa vastuuta vaaditaan pieniltä ihmisiltä, mutta varakkaat ovat hallitukselle rakkaat.

Tässäkin asiassa.

 

 

Teksti: Timo Harakka, helsinkiläinen vapaa toimittaja ja kansanedustaja

 

Uusimmat

Suosituimmat