Artikkeli - 09.03.2018 klo 08.30
Työelämä

Tiiu Hütt on tuonut mukanaan suomalaiseen työelämään sinnikkyyttä

Tiiu Hütt, 55, kuvattiin kotonaan Vantaalla.

Tiiu Hütt, 55, kuvattiin kotonaan Vantaalla.

Valokuvaaja Katja Tähjä joi ensin kahvit Tiiu Hüttin kanssa tämän kotona Vantaalla ennen kuvausta. Alle puoli vuotta Suomessa asuneella Hüttilla on sitä kekseliäisyyttä ja selviytymisen halua, jota virolaisilla oli aiemmin oltava. "Loimme kaiken aivan tyhjästä."

Muotokuvia-sarjassa huippukuvaajat antavat oman vahvan näkemyksensä palvelualojen työntekijöistä. Kuvattavat ovat ulkomaalaistaustaisia PAMin jäseniä, jotka tuovat työpaikoille uudenlaisia toimintatapoja tai ripauksen uutta kulttuuria.

Virolainen kosmetologikonsultti Tiiu Hütt:

”Lapsuudessani Saarenmaalla ajattelin, etten koskaan pääse käymään Helsingissä tai muualla ulkomailla. Se oli sitä neuvostoaikaa. Kohtalo kuitenkin toi minut Helsinkiin joka päivä, kun työskentelin vuosia Tallink-laivoilla."

Tiiu Hütt on valmis tekemään muutoksia ja hakemaan vaihtelua elämäänsä.

"Jäin 39-vuotiaana leskeksi ja kasvatin lapseni yksinhuoltajana. Tein paljon työtä Kaubamaja-tavaratalossa ja laivoilla. Suomeen saatoin tulla vasta nyt, kun lapseni ovat jo omillaan. Aloitin täällä viime lokakuussa Bernerin kiertävänä kosmetiikkakonsulenttina.
Työelämäni on ollut vauhdikasta. Viime kesänä olin Tallinnan lentoasemalla, mutten tiedä, missä olen vuoden päästä. Vaihtelu virkistää! Tänään myyn ripsiväriä tavaratalossa, huomenna olen jo ehkä jossain tapahtumassa."

Tiiu Hütt on tottunut tekemään monta asiaa yhtä aikaa. Hän voi meikata, harjata hiuksiaan ja juoda kahvia, niin ja syödä leipää.

"Suomalaiset työkaverini ovat ystävällisiä, saan heiltä paljon. He eivät pidä minua tunkeilijana, mitä etukäteen pelkäsin. Olen kiitollinen siitä, että minulle on annettu mahdollisuus työskennellä täällä. Puhun suomea, mutta opin kosmetiikan sanastoa aina lisää työkavereiltani. Asiakkaat muistavat minut ja etsivät minut uudelleen käsiinsä. Siitä tiedän, että olen hyvä ammatissani."

Tiiu Hütt on ylpeä virolaisesta selviytymisen eetoksesta, jossa ei jäädä sohvalle vaan aina löydetään keino pärjätä.

"Viro oli puilla paljailla. Loimme kaiken aivan tyhjästä. Myös minussa on sitä kekseliäisyyttä, löydän aina keinon pärjätä! Ehkä olen tuonut Suomeen ripauksen virolaista sinnikkyyttä. Sitä on todella tarvittu papereiden kuntoon saamisessa. Oli hämmentävää, että minun piti käydä suomalaisessa pankissa neljä kertaa, ennen kuin sain hankittua verkkopankkitunnukset. Mottoni on, että mitä kaikkea ne köyhät keksivätkään. Täällä Suomessa eräässä työpisteessä oli puutetta hintalapuista. Minä laitoin jäljellä olevat laput puoliksi. Taas niitä riitti."

Joskus ajatukset ovat Virossa, jossa kului yli 30 vuotta Kaubamaja-tavaratalossa.

KUVAAJAN KYNÄSTÄ

Valokuvaaja Katja Tähjä:

”On Tiiun vapaapäivä. Hän odottaa minua kahvin ja leipien kera asunnossaan. Kahvitellaan ja jutellaan. Tämä hetki on kuvausten kannalta oleellisin. Syntyy luottamus ja käsitys toisesta. Sitä kuvaaminen minulle on, vuorovaikutusta ja tulkintaa.”

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat