Uutinen - 28.01.2015 klo 10.36

Tallinnan Sokos Hotel Viruun vihdoin ammattiosasto

S-ryhmä omistaa nykyisin perinteisen Viru-hotellin. Kuva: Albert Truuväärt

S-ryhmä omistaa nykyisin perinteisen Viru-hotellin. Kuva: Albert Truuväärt

Tes-neuvottelut S-ryhmän omistamassa Tallinnan perinteisessä jättihotellissa etenevät vaivalloisesti. Työntekijät ovat asettaneet maaliskuun alun takarajaksi. Ammattiliitto ETKA:n puheenjohtaja moittii työnantajaa painostamisesta.

Tallinnan suomalainen maamerkki, Sokos Hotelsin omistama hotelli Viru sai viime vuonna lopulta ammattiosaston. Nyt se käynnistää työnantajan kanssa neuvotteluja työehtosopimuksesta.

"Tilanne työnantajan ja työntekijöiden välillä on ollut Virussa tulehtunut jo pitkään, minkä vuoksi moni etenkin pidempään talossa ollut työntekijä etsii tälläkin hetkellä uutta työpaikkaa", kertoo Viron palvelualan työntekijöiden ammattiliiton ETKA:n puheenjohtaja Elle Pütsepp.

Ammattiosasto Viruun muodostettiin kesäkuussa. Jäseniä siinä on 90 hotellin noin 220 työntekijästä. Virun yhteydessä on Sokos Hotelsin toinen hotelli, Estoria, ja Pütseppin mukaan osa jäsenistä työskentelee molemmissa hotelleissa.

Pütseppin mukaan tes-neuvotteluja yritettiin saada käyntiin jo helmikuun alussa, mutta seuraava takaraja on asetettu maaliskuun 5. päivään.

"Työnantajapuoli halusi antaa meille vain kolme päivää oman versionsa käsittelyyn, mikä tietenkin on liian lyhyt aika. Ennen maaliskuuta ETKA pitää yleiskokouksen, jossa pohditaan sopimusta ja sen sisältöä."

Pütseppin mukaan tunnelma on parantunut Virussa kesäkuun jälkeen. Työntekijät ovat itsevarmempia ja avoimempia ja uskaltavat puhua työnsä epäkohdista.

Hänen mukaansa työnantaja on kuitenkin vastannut työntekijöiden järjestäytymiseen alkamalla vaatia heiltä kirjallisia selvityksiä pienimmistäkin rikkeistä, joihin he mahdollisesti ovat syyllistyneet.

"Kyse on painostamisesta ja pelottelusta, johon emme aio alistua."

ETKA järjesti Virun työntekijöille viime vuoden puolella kyselyn, johon vastasi 100 työntekijää. Tulosten mukaan työntekijät kokevat ongelmikseen suuren työmäärän ja pienen palkan, mutta myös lepotaukojen puuttumisen ja sen, että työntekijöitä ei kouluteta eikä informoida työpaikan asioista.

"Tulokset voi tiivistää niin, että Virussa työntekijöitä ei arvosteta", sanoo Pütsepp.

Ongelmia Virussa on hänen mukaansa myös työaikojen ja työsopimusten kanssa. Huonesiivoojia on otettu töihin puolipäiväisinä, mutta työnantaja ei haluaisi maksaa heille edes 20 viikkotunnista, jos töitä on vähemmän.

Huonesiivoojan tuntipalkka Virussa on 3,10 euroa, joten osa-aikaisen palkka jää joka tapauksessa alle 300 euroon kuukaudessa.

 

 

Teksti: Sami Lotila, Tallinna

 

Uusimmat

Suosituimmat