Artikkeli - 23.03.2018 klo 08.30
Työelämä

Suomessa elämä tuntuu omalta

Carrie Schoeller on tyytyväinen uuteen työpaikkaansa, jossa hänellä on 37,5 tunnin työviikko.

Carrie Schoeller on tyytyväinen uuteen työpaikkaansa, jossa hänellä on 37,5 tunnin työviikko.

Carrie Schoeller tuntee itsensä turistiksi käydessään synnyinmaassaan Yhdysvalloissa. Antti J Leinonen kuvasi Oulussa hotellisiivoojana työskentelevän Carrien luonnossa lenkkipoluilla.

”Vaihdoin juuri työpaikkaa. Olin ennen nollasopimuksella, nyt Coor Oy:llä kokoaikatyöntekijänä. Toivon, että voin jatkaa pitkään tässä työpaikassa.
Työkaverini eivät ole välittäneet siitä, että olen ulkomaalainen, mutta uudessa työpaikassa vastaanottoa aina miettii. Tulin Suomeen 19 vuotta sitten miehen vuoksi, mutta aikanaan erosin hänestä."

.

Carrie Schoeller kiittää suomalaisia analysoivasta työotteesta. Kun työntekijä tuumaa hetken, hän tajuaa ottaa kerralla mukaansa kaikki työvälineet. Silloin ei tarvitse palata hakemaan ensin parempaa harjaa ja sitten tehokkaampia pesuaineita.

"Suomalaisen ja yhdysvaltalaisen työnteon ero näkyy siinä, että kun hotellin siivouksessa tulee eteen joku epämukava sotku, laitan hanskat käteen ja hyppään suin päin työhön. Suomalainen ottaa askeleen taaksepäin ja analysoi, mitä pitäisi tehdä. Vähän riippuu, kumpi on parempi tapa. Työkavereillani on heti kaikki tarvittavat välineet mukanaan, minä saatan joutua hakemaan pesuainetta kesken siivouksen."

Carrie Schoeller, 39, rentoutuu kävelylenkillä meren rannalla.

"Minulla on tutkinto kansainvälisestä kaupasta ja markkinoinnista, mutta ryhdyin hotellisiivojaksi, kun en löytänyt oman alan töitä. En osaa suomea. Lapsena jo englannin oppiminen oli minulle vaikeaa, siksikö suomen kieli on mahdotonta! Skotlantilainen miesystäväni on asunut Suomessa vähemmän aikaa ja puhuu paremmin suomea.

Koen eläväni itseni näköistä elämää. En haluaisi palata USA:han, vaikkei minulla olisikaan täällä lapsia. USA:ssa käydessä olen turisti. Ajattelen, että oh, haluan kotiin ja haluan ruisleipää!”


Mukaan lenkille ja kuvaushetkeen pääsee myös Rocky-koira.

Muotokuvia 4/4. Pyysimme huippukuvaajia antamaan oman vahvan näkemyksensä niistä palvelualojen työntekijöistä, jotka ovat tuoneet jotain uusia tapoja tai kulttuuria työpaikoille.

KUVAAJAN KYNÄSTÄ

Valokuvaaja Antti J Leinonen:

”Carrie rentoutuu ulkoiluttamalla koiraansa meren rannassa. Hän kertoi näyttävänsä kameroille yleensä keskisormea.
Pidän kasvokuvista ja sellaiseen päädyin tälläkin kertaa. Sain mielestäni vangittua tähän kuvaan todella levollisen tunnelman, jossa läsnäoloni ei näy.”

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat