Uutinen - 07.05.2015 klo 17.25

Sokotel kiistää venytystaktiikan Viru-hotellin tes-neuvotteluissa

Tallinnan Sokos Hotel Virun joulukuussa alkaneita työehtosopimusneuvotteluja käytiin taas tällä viikolla, mutta työntekijäpuolen mukaan työnantaja viivyttelee. Sokotel selittää tuloksettomia neuvotteluja sillä, että Virossa lähtökohdat sopimiselle ovat erilaiset kuin Suomessa.

Sokotelin ja Viron palvelualojen työntekijöiden liiton ETKA:n välillä alettiin työntekijöiden vaatimuksesta neuvotella työehtosopimusta Sokos Hotel Viruun ja sen yhteydessä toimivaan Estoriaan viime joulukuun alussa. Hotellin työntekijät olivat tuolloin perustaneet oman ammattiosaston. Tänä vuonna osapuolet ovat kokoontuneet jo 3 kertaa, mutta sopimuksen syntyä ei ole näkyvissä. Kuten tähänastisten tapaamisten päätteeksi joka kerta, tiistaina 5. toukokuuta työnantaja siirsi neuvotteluja taas noin kuukaudella eteenpäin, eli kesäkuun alkuun.

Tiistain neuvottelut kestivät Virun pääluottamusmiehen Ülle Raassildin mukaan kaksi tuntia ja olivat tunnelmaltaan viileät.

”Kävimme läpi ongelmiksi listaamiamme kohtia, mutta työnantaja ei suhtaudu niihin vakavasti vaan jatkaa omaa venytystaktiikkaansa”, Raassild sanoo.

”Työnantajan on ilmeisen vaikea ymmärtää omista korkeuksistaan, että kyse on työntekijöiden ja heidän perheidensä toimeentulosta. Minusta tuntui henkilökohtaisesti siltäkin, että työnantaja ei edes halua ymmärtää meidän näkökulmaamme.”

Miten ulkomailla toimivan suomalaisyrityksen on näin vaikea solmia tessiä? SOK:n omistaman Sokotelin liiketoiminnanjohtaja Tomi Peitsalo seuraa neuvotteluja Suomesta käsin ja vakuuttaa, että työnantajan tarkoitus ei ole hidastella neuvottelutulokseen pääsyä. Hänen mukaansa kyse on ”näkemyksen kirkastamisesta”. Suomen ja Viron lähtökohdat ovat erilaiset: Virossa ei ole samanlaista työehtosopimusjärjestelmää eikä lainsäädäntö ota tesseihin kantaa kuten Suomessa.

Peitsalo painottaa tasapuolisuutta ja tarkoittaa sillä Virossa alalla toimivien yritysten keskinäistä tasaväkisyyttä työnantajina.

”Emme halua tilannetta, jossa eri työnantajia kohdellaan eri tavoin. Siitä kärsivät myös työntekijät. Jos esimerkiksi jossain yrityksessä on jatkuvasti työtaistelutilanteita, se aiheuttaa vääristynyttä kilpailua suhteessa niihin saman alan toimijoihin, joissa tämä ei ole mahdollista.”

Liiketoiminnanjohtaja sanoo, että työnantaja haluaa kuitenkin neuvotella.

”Me emme ole tes-vastaisia. Mutta on määriteltävä hyvin tarkkaan, mikä on tessin rooli.”

Peitsalo ei haluaisi rajata neuvotteluhalukkuutta vain työehtosopimuksessa sovittaviin asioihin. Hänen mukaansa työnantajalla on ”halu toimia vuorovaikutusta edistävänä sekä synnyttää sopimalla ratkaisuja mihin tahansa avoimeen kysymykseen”.

Sokotelin innokkuus ei ole välittynyt neuvottelupöydän toiselle puolelle: Raassild kertoo, että yhä pitkittyvät neuvottelut ovat jo kiristäneet tunnelmaa työntekijöidenkin välillä. Osa ammattiosaston jäsenistä vaatii nopeita tuloksia ja on pettyneitä, kun niitä ei ole saavutettu.

PAM on seurannut Tallinnassa käytäviä neuvotteluja tiiviisti. Liiton 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen ei ymmärrä Sokotelin kyvyttömyyttä solmia sopimusta.

”Nyt pitäisi vain saada aikaiseksi sopimus, jonkinlaiset raamit työehdoille. Mitään kuuta taivaalta ei työntekijäpuolella todellakaan olla vaatimassa", Julkunen sanoo.

”Ihmettelen myös sitä, ettei suomalainen yritys käytä nyt suomalaista ammattitaitoa hyväkseen ja lähetä edustajakseen osaavaa neuvottelijaa. Nyt Sokotelia edustaa virolainen ulkopuolinen lakimies.”

 

 

Teksti: Sini Saaritsa, Sami Lotila

 

Uusimmat

Suosituimmat