Uutinen - 11.03.2016 klo 08.00

Sokos Hotel Virun yli vuoden kestäneet tes-neuvottelut karilla

Sokotelin omistaman Viru-hotellin työntekijät osoittivat mieltään Helsingissä 29. helmikuuta. Sokotelin liiketoimintajohtaja Tomi Peitsalo (oik.) oli vastaamassa työntekijöiden kysymyksiin. Kuva: Olli Häkämies

Sokotelin omistaman Viru-hotellin työntekijät osoittivat mieltään Helsingissä 29. helmikuuta. Sokotelin liiketoimintajohtaja Tomi Peitsalo (oik.) oli vastaamassa työntekijöiden kysymyksiin. Kuva: Olli Häkämies

Kerroshoitajien palkankorotusten voimaantulosta syntyi kiista työnantajaa edustavan AS Sokotelin ja työntekijöitä edustavan ETKAn kesken.

Tallinnan Sokos Hotel Virun jo vuoden kestäneet työehtosopimusneuvottelut kangertavat taas. Työntekijät keskeyttivät neuvottelut, kun heille valkeni, että työnantaja AS Sokotel katsoo kerroshoitajien palkankorotusten olleen voimassa vasta helmikuun alusta.

Näkemykset asiasta ovat erilaisia ja sekavia: työntekijöitä edustavan Viron palvelualojen työntekijöiden liiton ETKAn mukaan muiden työntekijäryhmien korotukset olisi maksettu tammikuun alusta, mutta Sokotelin mukaan ajankohdat ovat vaihdelleet eri työntekijäryhmien välillä, ja korotuksia on maksettu jo pidemmän aikaa ennen tammikuuta. ETKAn vaatimus kuitenkin on, että kerroshoitajien korotukset maksetaan takautuvasti tammikuun alusta.

Työnantajia neuvotteluissa edustaa AS Sokotelin toimitusjohtaja Anu Soosaar, joka raportoi tilanteista Suomeen Sokotelin liiketoimintajohtaja Tomi Peitsalolle. Peitsalo vastasi Pam-lehden kysymyksiin sähköpostitse. Hän toteaa, että työnantaja on päättänyt lähteä toteuttamaan palkkauudistusta oma-aloitteisesti. Työehtosopimusta ei ole allekirjoitettu, mutta Peitsalon käsityksen mukaan ”toteutettava malli on ollut kuitenkin vastaava sisällöltään kuin neuvotteluissa on käyty läpi”.

Tallinnalaistyöntekijöille on siis annettu allekirjoitettavaksi palkkoja koskevia työsopimuksia kesken työehtosopimusneuvotteluiden. PAMin järjestöasiantuntijan Aki Rouhiaisen tietojen mukaan työntekijät ovat allekirjoittaneet ne. Rouhiaisen mielestä työnantajan toiminta on arveluttavaa, koska se asettaa eri työntekijäryhmät keskenään eriarvoiseen asemaan.

ETKAn puheenjohtaja Elle Pütsepp kertoo, että ETKAn laskelmien mukaan tammikuun palkankorotukset tarkoittavat noin 2000 euron menoerää työnantajalle. Ovatko kiistaa aiheuttaneet työehtosopimusluonnoksen kohdat todella sellaisia, että työnantajapuolen on syytä pitää kiinni kannastaan?

– Lähtökohtaisesti näemme hyvään sopimuskulttuuriin kuuluvan voimassaolon alkamisen nykyisyydestä tai tulevaisuudesta, Peitsalo vastaa. Hän painottaa työrauhan olevan työnantajan näkökulmasta keskeisiä neuvottelutuloksia.

Kun Pam-lehti vuosi sitten uutisoi Virun takkuavista tes-neuvotteluista, Peitsalo vetosi kulttuurieroihin. Virossa ei ole Suomen kaltaista työehtosopimusjärjestelmää eikä laki huomioi tessejä.

– Pidämme tärkeänä, että neuvottelutulos syntyy paikallisten toimijoiden välillä, sillä myös neuvottelutuloksen arkitoteutus ja muu yhteiselo tapahtuu paikallisesti. "Ulkopuolelta tuotu" tes saattaa aiheuttaa helposti arjessa vieraantumista asiayhteyksistä, mikä osaltaan haittaa yhteistyökulttuurin vahvistumista, Peitsalo muotoilee nyt.

Tallinnassa palvelualojen yrityksissä henkilöstön vaihtuvuus on PAMin tietojen mukaan huomattavan suurta, joillain aloilla jopa 100 % työntekijöistä vaihtuu. Erityisesti korkeamman kustannustason Tallinnassa palvelualojen työntekijöiden ostovoima on myös heikko. Vaikka palkat nousevat, hintataso nousee vielä nopeammin. Rouhiainen toivoo vilpittömästi, että neuvotteluosapuolet saavat kiistansa ratkaistua.

– Viru-hotellin tapauksessa työnantajakin hyötyisi tessistä, koska se luultavasti vähentäisi työntekijöiden vaihtuvuutta. Ylipäätään Virossa olisi opeteltava neuvottelukulttuuria ja tehtävä näitä yrityskohtaisia sopimuksia, jotka luovat edellytyksiä jatkossa alakohtaisille työehtosopimuksille.

Neuvottelujen katkettua yli 20 hengen joukko Virun työntekijöitä matkusti 29. maaliskuuta Helsinkiin SOK:n pääkonttorille osoittamaan mieltään. Mukana oli myös Pütsepp. Hänen mukaansa ETKA on valittanut asiasta maan valtakunnan sovittelijalle, mutta on valmis jatkamaan neuvotteluja, jos työnantaja peruu aikeensa maksaa kerroshoitajien korotuksen vasta helmikuusta.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat