Uutinen - 13.08.2015 klo 08.25

Siwan myyjiä ulkotöihin

Myymäläpäällikkö Suvi Kapraali kertoo, että Heikinlaakson Siwassa jokainen työntekijä käy kerran vuoronsa aikana ulkoalueet läpi. Kuva: Olli Häkämies

Myymäläpäällikkö Suvi Kapraali kertoo, että Heikinlaakson Siwassa jokainen työntekijä käy kerran vuoronsa aikana ulkoalueet läpi. Kuva: Olli Häkämies

Myyjä voi joutua painelemaan myös pitkin pihoja harja tai luuta kädessä. Siwojen ja Valintatalojen myyjien tehtävänkuvaa laajennettiin työnantajan päätöksellä.

"Meidän työpaikalla ne myyjäntyöt vaan lisääntyy. Alamme tehdä myös ulkona töitä, elikkä pihasiivoukset siirtyy kassamyyjän töihin. Onkohan tässä enää mitään järkeä?" kysyy Pam-lehteen kirjoittanut Suomen Lähikaupan myyjä.

Suomen Lähikauppa on siirtänyt yli kolmasosassa liikkeitään ulkoalueiden siistimisen kiinteistöfirmalta myymälähenkilökunnalle. Tehtävän laajennus tuli voimaan heinäkuun alussa ja se koskee noin 250 Siwaa ja Valintataloa etenkin pienillä paikkakunnilla, joissa kaupat toimivat omassa rakennuksessaan eivätkä kivijalassa taloyhtiön hoidettavina. Kaikkia työntekijöitä muutos ei ilahduta.

Pienen työpaikan etuihin kuuluvat monenlaiset työtehtävät. Mutta kun myyjä kulkee kihvelin kanssa tontilla, on monen mielestä lipsuttu jo toisen ammatin puolelle. Luottamushenkilöt ovat lähettäneet työnantajalle heinäkuun alussa yhteisen kannanoton päätöksen perumiseksi. Siinä vedotaan, että myymälätyöntekijät ovat kaupan työehtosopimuksen piirissä, eivät kiinteistöpalvelualan.

Itä-Suomen alueluottamusmies Mari Laulainen kertoo, että asiaa käsitellään henkilöstön edustajien kesken lomien jälkeen ja siitä neuvotellaan vielä työnantajan kanssa. PAMin kaupan yksikön asiantuntija Mikko Hietaranta sanoo, että kyse on ilmiöstä, jossa työnkuvat muuttuvat moninaisemmiksi ja työehtosopimusrajoja rikkoviksi, kuten esimerkiksi "turvamyyjillä". Työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta, työvälineistä, perehdytyksestä ja siitä, että työtehtävään on riittävästi aikaa.

– Joka tapauksessa tällaista asiaa ei ole asiallista hoitaa ilman neuvotteluja, Hietaranta sanoo.

Työnantaja perustelee uutta tehtävää taloudellisilla säästöillä ja pitää muutosta pienenä. Lappeenrannassa on tehty työsuojelutarkastuksia kauppoihin uudistuksen jälkeen. Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Arto Silventoinen pitää työturvallisuuden kannalta tärkeänä, että uuteen tehtävään liittyvät riskit ja vaarat arvioidaan, mikä nopeassa tehtävänkuvan laajennuksessa näyttää jääneen tekemättä.

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 9/2015, joka ilmestyy 14.8.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat