Uutinen - 15.06.2020 klo 13.45
Tapahtuma

Siivoussilmää, tietämystä pesuaineista ja asiakaspalvelua – siivoustyön ammattilaiset kertovat työstään

Kuva: Annika Rauhala

Kuva: Annika Rauhala

Tänään maanantaina 15.6. vietetään kansainvälistä siivoojien oikeuksien päivää. Sen kunniaksi annamme puheenvuoron niille siivoojille, jotka ovat tuoreeltaan kertoneet kokemuksiaan ammatistaan PAMin kyselyssä.

Korona-ajan hygieenisyyden tarve on saanut osan meistä hahmottamaan, kuinka elintärkeää työtä siivoojat tekevät. PAMin kesäkuussa tekemässä kyselyssä siivoustyön ammattilaiset itse toivovat, että tämä arvostus ja ymmärrys työn merkityksestä jatkuisi myös pandemian jälkeen, sillä siivoaminen edellyttää ammattitaitoa.

Vaikka moni siivooja on lomautettuna koronan vuoksi, niin kyselyssä moni vastaaja korostaa, että ilman ammattitaitoista siivousta esimerkiksi terveydenhoidon ammattilaisten olisi mahdotonta tehdä omaa työtään turvallisissa oloissa.  

"Nyt koronan aikana olen lukenut monta kirjoitusta missä siivoojat on nostettu poliisien, palomiesten, hoitohenkilökunnan ja lääkärien kanssa samalle tasolle. Huomataan, että mekin taistelemme heidän rinnallaan koronaa vastaan."

"Koronan aikaan on kyllä tuntunut, että en sittenkään ole näkymätön ja minut halutaan moneen paikkaan yhtä aikaa desinfioimaan tiloja."

"Nyt korona aikana on myös kuulunut kommentteja, että "nythän sulla on helppoa, kun osa porukasta on etänä." Tai "eihän sulla ole mitään tekemistä, kun väkeä on poissa".

Ammattilainen, joka huolehtii asiakkaan turvallisuudesta

Alan ammattilaisten vastauksissa korostuu, että unohdamme usein erään tärkeän seikan, kun puhumme siivoojien ammatista. Nimittäin sen, että työssä on omat vaatimuksensa. Vastaajat kertovat, että työ on sekä fyysistä kuntoa vaativaa ja hyvin vastuullista. Myös asiakaspalvelutaitoa tarvitaan.

"Toivoisin että korostettaisiin sitä, että siivoustyöhön vaaditaan suurta tietämystä pesuaineista, hyvää fyysistä kuntoa, hyvää siivoussilmää ja todella suurta ymmärrystä ja oppimishalua aiheesta."

"Työhön liittyy paljon tietotaitoa aineista ja pintamateriaaleista, välineistä ja koneista, työn suunnittelua ja aikataulutusta sekä vastuu siitä, että tilat ovat puhtaat ja turvalliset käyttäjilleen. Lisäksi työ pitää suorittaa myös itseään suojaten."

"Ihmiset eivät ymmärrä, että meidän työ on aikataulutettua ja paikat pitää siivota tietyssä järjestyksessä. Suurin osa ihmisistä ei myöskään tunnu tietävän, että moni meistä siivoojista on käynyt ja käy jatkuvasti erilaisia koulutuksia, että pystymme hoitamaan työmme hyvin."

Kuva: Annika Rauhala

Asiakkaan hyvä olo tärkeintä

Monet vastaajista kokevat oman työnsä merkitykselliseksi juuri siksi, että he kokevat työnsä tuloksen arvokkaana asiakkailleen. Vastauksissa korostuu se, että monet alan ammattilaiset tekevät työtään suurella sydämellä ja suurin motivaattori on asiakkaan hyvä olo. Siivoustyö on kuitenkin juuri muiden hyvinvoinnista huolehtimista ja muista välittämistä.

Vastauksissa pohditaankin osuvasti, sitä että tulisiko siivoojan tehtävänimikkeenkin olla jokin toinen, jotta työn arvo selviäisi paremmin. Ehkä tulevaisuudessa puhummekin siivoojien sijaan puhtauspelastajista?

"Kaikessa hiljaisuudessaan työ on niin asiakkaan tiloista huolehtimista kuin ihmisten terveydestä välittämistä: Päivän päätteeksi vain siivooja tietää, millä aineilla, välineillä ja tekniikoilla työ on tehty ja osaa arvioida työnsä jäljen hyväksi."

"Toivoisin huomiota siihen, miten tätä raskasta työtä tehdään pienellä palkalla ja vapaa-ajasta tinkien. Meille pienestä palkasta huolimatta on tärkeä asia huolehtia asiakkaiden tilojen viihtyisyydestä, puhtaudesta ja turvallisuudesta. Pienikin kiitos piristää kummasti päivää ja antaa inspiraatiota työhön."

"Monesti siivoojista ajatellaan, että he tekevät työtään, koska muuta mieluisempaa työtä ei ole tarjolla. Jotkut meistä ihan oikeasti haluaa olla tällä alalla ja tykkää työstään. Esimerkiksi minä teen tätä työtä ihan täydellä sydämellä."

Ammattilaisia, joiden osaamista ei arvosteta

Kyselyyn saapuneiden vastausten mukaan moni siivojaa edelleen kokee, ettei heidän työnsä jälkeä ja ammattitaitoa arvosteta riittävästi. Moni vastaaja sanoo, että ihmiset eivät ymmärrä, että siivoustyö voi olla niin fyysisesti kuin henkisesti vaativaa.

"Monesti ihmiset huomaavat, jos joku paikka on jäänyt siivoamatta, mutta eivät huomaa, jos paikka on puhdas ja tahraton. Monet tuntuvat ajattelevan, että tämä työ on välivaihe elämässä ennen sitä, kun pääsee "oikeisiin" töihin."

"Näen ja kuulen liikaa sellaista käytöstä, että roskat jätetään miten sattuu ja sanotaan vain, että kyllä siivooja siivoaa ja onpahan sillekin jotain hommaa…"

Muista kiittää siivoojaa

Juuri ammatin arvostuksen nostamiseksi siivoojien oikeuksien päivää tarvitaan. Suomessa päivää vietetään nyt kahdeksatta kertaa. PAMin viesti on: "Muista kiittää siivoojaa!”. Viestin tarkoitus on muistuttaa kaikkia siivoojien arvokkaasta työstä ja muita siitä, että siivoojaa voi kiittää omalla työpaikalla.

Siivoojien oikeuksien päivän organisoijana toimii PAMin kattojärjestö UNI. Ammattiliittojen aktiivit ympäri maailmaa viettävät päivää kampanjoimalla oikeudenmukaisuuden ja siivousalan arvostuksen puolesta.

Sosiaalisen median kautta voi seurata päivän tapahtumia tapahtuman virallisella Facebook-sivulla. Twitterissä keskustelua voi seurata seuraavilla avainsanoilla: #kiitäsiivoojaa, #arvostus, #justiceforcleaners, #respect

Tässä jutussa olevat kommentit ovat lainauksia kesäkuussa 2020 teettämäämme kyselyyn saapuneista vastauksista. Kyselyyn vastasi noin 1 000 siivousalan ammattilaista. Arvoimme vastaajien kesken yhden Holiday Club lahjakortin. Olemme olleet yhteydessä voittajaan. 

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat