Uutinen - 19.05.2016 klo 18.23

Siivousrobotti tuli kauppakeskuksen lattiaa pesemään

Siivousrobotti ei törmää asiakkaisiin. Kuva: Marja Ikkala

Siivousrobotti ei törmää asiakkaisiin. Kuva: Marja Ikkala

Sininen iso möhkäle liikkuu kauppakeskuksen käytävällä sivuvalot vilkkuen. Ensimmäinen uuden ajan siivousrobotti on saapunut Suomen siivousalalle.

Robotisaatio etenee siivoustyöhön. Kodeissa robotti-imuri jo hyrrää, ja oli vain ajan kysymys, milloin yli 20 vuoden ajan kehitelty, ohjelmoitava siivousrobotti ilmaantuisi siivousalalle. Torstaina se päivä koitti, kun Ilonaksi nimetty robotti antoi työnäytteensä Sellon kauppakeskuksessa Espoossa.

Selviää, että älykäs yhdistelmäkone pesee ja kuivaa lattiat itsenäisesti eikä törmäile. Siivoojaa tarvitaan lisäämään laitteeseen vedet ja pesuaineet, ajastamaan, puhdistamaan sekä huoltamaan. Ja siivooja auttaa robottia hississä. Kun lattiat on putsattu, robotti ilmoittaa siitä siivoojalle älykännykkään.

Lassila&Tikanojan liiketoimintajohtajan Jaana Mularin mukaan tarkoitus on saada siivousrobotti käyttöön muuallekin, kunhan Sellossa hankittavista kokemuksista selviää, mihin kaikkeen se soveltuu. Laitteen tiedetään siivoavan leveitä käytäviä, mutta kaupoissa se ei mahdu kulkemaan.

Ei ole ihme, jos siivooja miettii, että robottiko nyt vie työtunnit. Mulari vakuuttaa moneen kertaan, että se on turha pelko työvoimapulasta kärsivällä alalla, mutta sen sijaan siivoojan työpanosta voidaan käyttää vaativampiin tehtäviin.

– Tyhmät työjutut jäävät pois, Mulari sanoo.

Sellon L&T:n kohdepäällikkö Mirja Venäläinen huomauttaa, ettei robottia voi jättää yksin kulkemaan, vaan se tarvitsee ihmisen työkaverikseen.

Tähän asti oikea siivooja on käyttänyt yhdistelmäkonetta Sellossa 3–4 tuntia aamuisin. Saman ajan ajaa robotti jatkossa, mutta siivoojan työaikaa jää vaikka imurointiin, roskien vientiin ja käytävien reuna-alueitten puhdistukseen.

On vaikea kuvitella, että robotti ei vähentäisi siivoojien työtä. Tällä hetkellä L&T:llä on Sellossa 28 siivoojaa yleisissä tiloissa.


Ei väsy– väsyypäs

Sellossa kehutaan käyttökunnossaan 380 kilon keijukaista: tämä siivooja ei väsy eikä lepää. Se ei tarkalleen ottaen pidä paikkansa. Akkukäyttöisen laitteen latausaika on 10–12 tuntia, jonka jälken se jaksaa tehdä töitä 3,5–4 tuntia.

Robotti maksaa 30 000 euroa. Ilonaan ohjelmoidaan kartta Sellon tiloista, joita se ryhtyy siivoamaan. Euroopassa vastaavia siivousrobotteja on valmistajan, Diversey Caren, mukaan kymmeniä.

// 30.5. Siivousrobotteja on jo käytetty Suomessa siivousalalla, ja tältä osin juttua on korjattu. Sellon robotti on ensimmäinen uuden ajan robotti, johon voidaan ohjelmoida kartta siivottavasta alueesta.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat