Uutinen - 02.09.2015 klo 08.12

Siivoojien on vaikea saada kokopäivätyötä

Siivoojien osapäiväisyys Ruotsissa on yleisempää kuin työmarkkinoilla yleensä. Naissiivoojista lähes puolet työskentelee osapäivätyössä.

Luvut on koonnut Ruotsin tilastollinen keskustoimisto Fastighetsfolket-lehdelle. Kaikista siivoojista 40 prosenttia on osapäiväisiä eli alle 35 tuntia viikossa työskenteleviä, naisista kuitenkin 46 prosenttia. Miessiivoojista osapäiväisiä on 31 prosenttia. Lähes joka kolmas naissiivooja työskentelee 20 - 34 tuntia viikossa ja yksi seitsemästä eli alle 14 prosenttia sen alle.

Nirkoisten työtuntien lisäksi siivoojat ovat usein määräaikaisessa työsuhteessa. Viime vuonna tämä oli tilanne kolmella kymmenestä siivoojasta.

Fastighets-ammattiliiton kolmas puheenjohtaja Jari Visshed sanoo liiton pitävän olosuhteista huolimatta kokopäivätyötä tavoitteena. Liitto pitää samoin tärkeänä, että määräaikaisille työsuhteille on aina asiallinen peruste.

”Siivoojan työ oli historiallisesti lisähomma, jota tehtiin urakalla iltaisin. 1970- ja 1980-luvuilla teiume lujasti töitä kääntääksemme tämän kokopäivätyöksi päiväsaikaan kuukausipalkalla, ja onnistuimme. Nyt kuulemme paikallisilta edustajiltamme, että osapäivätyöstä tulee entistä tavallisempaa, mutta uskon että sen voi kääntää jälleen”, Visshed sanoo Fastighetsfolket-lehdelle.

Tarjous puolitoista tuntia

Tanskan 3F-liiton lehti kertoo Favrskovin kunnan koulua 12 vuotta siivonneesta Arune Balakrishnanista. Kunta haluaa siirtää aiemman iltasiivouksen aamuun. Siksi työn kilpailutuksen voittanut ISS irtisanoi kaikki siivoojansa ja tarjosi heille työtä aivan toisilla ehdoilla.

Balakrishnanille tarjous oli puolitoista tuntia työtä päivässä aiemman kuuden ja puolen tunnin sijaan. Hän ei voinut tätä hyväksyä, koska tällaisen työn palkalla ei elä.

”Olen hyvin, hyvin surullinen siitä, sillä olin todella iloinen työskennellessäni koulussa”, Balakrishnan sanoo. Hän ei ole koskaan saanut moitteita työstään.

Viimeisenä työpäivänä ISS tarjosi hänelle puoltatoista työtuntia lisää, mutta sekään ei muuttanut tilannetta. Tunteja oli edelleen liian vähän, jotta palkka riittäisi elämiseen. Balakrishnan sai kokopäivätyön muualta.

Alueen 3F-liiton asiamies Marianne Wøbbe sanoo, että ISS tarjosi vastaavia ehtoja useille siivoojille. ”Tarjoamalla vakituisille työntekijöille tuntimäärän, jolla ei voi elää, he pakottavat työntekijät sanomaan ei työlle.”

”Vaikuttaa siltä, että ISS haluaa eroon vanhoista, kalliista työntekijöistä joilla on erokorvaus sekä ikälisiä”, Wøbbe sanoo.

 

 

Teksti: Heikki Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat