Uutinen - 21.12.2016 klo 15.52

Siivoojien lakko ajoi lentokentän kaaokseen

Barcelonan lentokentän matkustajat saivat aistia siivoojien lakon seurauksia 2. joulukuuta, kun työtaistelun viides päivä oli käynnissä. Lehtikuva/AFP PHOTO

Barcelonan lentokentän matkustajat saivat aistia siivoojien lakon seurauksia 2. joulukuuta, kun työtaistelun viides päivä oli käynnissä. Lehtikuva/AFP PHOTO

Barcelonan El Prat -lentokentän siivoojat lakkoilivat vastalauseena työn hinnan halventamiselle. Mikäli sopua ei synny, uusi lakko saattaa tervehtiä joulumatkailijoita 22.–23. joulukuuta.

Espanjassa Barcelonan El Prat -lentokentän siivoojat ovat uhanneet uusintalakolla tällä kuluvalla jouluviikolla eli tulevana perjantaina ja aatonaattona. Joulumatkailu Pohjois-Espanjassa tulee siinä tapauksessa olemaan tukalaa: lentokenttä muistutti kaatopaikkaa marras-joulukuun vaihteessa, kun Valoriza -siivousyrityksen työntekijät lakkoilivat 5 päivää mielenosoituksena muun muassa palkkojen alentamisuhalle.

Valoriza ja lentokenttää operoiva Aena -yhtiö ovat solmineet siivousta koskevan uuden sopimuksen. Sen perusteella siivoustyö teetetään El País -lehden mukaan entistä halvemmalla, mikä tulee näkymään työntekijöiden tilinauhoissa. Erityisesti kiistaa on aiheuttanut käymälätilojen siivouksen hinnan halventaminen. El Paísin haastattelema työntekijöiden edustaja Domingo Alonso sanoo, että Valoriza ei ole tehnyt mitään, mikä olisi vienyt neuvotteluja lähemmäs ratkaisua. Lakon myötä kentän lattiat lainehtivat roskia ja jätteitä, vessat tukkeutuivat ja roskikset pursuilevat.

– Tämä on vastenmielistä, mutta me emme halunneet tämän menevän näin pitkälle, Alonso toteaa.

Palkkojen lisäksi työntekijät ovat tyytymättömiä työnantajansa kaavailemiin työn uudelleenjärjestelyihin, jotka merkitsisivät huononnuksia myös työvuorosuunnitteluun ja vapaisiin.

Lakon päätyttyä lentokenttä siistiytyi entiselleen. Huomisesta 22. joulukuuta alkaen tilanne voi olla toinen, mikäli sopua ei ole syntynyt neuvottelijoiden kesken. Tätä Espanjan toiseksi suurinta lentokenttää tuntuu vaivaavan jokin joulun kirous. Vuosi sitten siellä lakkoilivat lentokoneiden siivoojat.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat