Uutinen - 03.05.2018 klo 14.00
Työelämä

Selvitys: Koulujen kesälomien siirto nostaisi elokuun heinäkuun ohi tärkeimmäksi matkailukuukaudeksi

Entäpä jos koululaisten kesäloma alkaisi kesäkuun puolessa välissä ja jatkuisi elokuun loppuun? Tällaisen muutoksen taloudellisia vaikutuksia selvitettiin tuoreessa selvityksessä. Kuva: Gettyimages

Entäpä jos koululaisten kesäloma alkaisi kesäkuun puolessa välissä ja jatkuisi elokuun loppuun? Tällaisen muutoksen taloudellisia vaikutuksia selvitettiin tuoreessa selvityksessä. Kuva: Gettyimages

Tänään julkaistu elinkeinoministeri Mika Lintilän tilaama selvitys kertoo, että koulujen kesälomien siirtäminen parilla viikolla eteenpäin lisäisi kesäkuukausien matkailutuloa 219 miljoonalla eurolla.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin  kiittelee ministeri Lintilää selvityksen tilaamisesta ja positiivisesta suhtautumisesta loma-ajankohdan siirtoon, mutta hän kiirehtisi uudistuksen toteuttamista.

"Hienoa, että ministeri Lintilä katsoo, että matkailuelinkeinon kilpailukyvyn kannalta kesälomien siirtoa tulee edistää. Valitettavaa on, ettei toimeen tartuta heti, vaan mahdolliset toimenpiteet sysätään seuraavan hallituksen asialistalle", toteaa Selin.

Kesälomien siirto lisäisi Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan matkailutuloa ja työllisyyttä sekä nostaisi elokuun heinäkuun ohi tärkeimmäksi matkailukuukaudeksi. Eniten hyötyisivät ravitsemispalvelut, joissa vuositasolla matkailutulo kasvaisi 3,2 prosenttia. Työntekijöiden määrän odotetaan kasvavan kesäkuukausina eniten majoitus- ja henkilöliikennepalveluissa. Matkailutulo kasvaisi vuositasolla 2,5 prosenttia ja kesäkuukausina 9,3 prosenttia. Euroina kasvu tarkoittaisi yhteensä noin 219 miljoonaa euroa. Tästä elokuun osuus olisi noin 149 miljoonaa euroa ja kesä- ja heinäkuun yhteenlaskettu osuus noin 70 miljoonaa euroa. Lisäksi matkailuyritysten tarvitseman henkilöstön määrä lisääntyisi 1 300 henkilötyövuoden verran.

Elinkeinoministeri Lintilä arvioi, että siirto vaikuttaisi myönteisesti erityisesti kotimaanmatkailuun. Lomasiirrolla voitaisiin pidentää kotimaanmatkailun kesäkautta. Elokuu kasvaisi heinäkuuta vahvemmaksi matkailukuukaudeksi. Suomeen saataisiin myös enemmän ulkomaalaisia matkailijoita tarjonnan lisääntyessä.

PAMin puheenjohtaja Selin painottaa, että vaikka yhä useamman aikuisen kesäloma ajoittuu elokuulle, niin suomalaisten kotimaanmatkailu vähentyy merkittävästi koulujen alettua syksyllä. Monet matkailukohteet ja -palvelut supistavat aukioloaikojaan tai jopa sulkeutuvat kokonaan elokuussa, joka on usein ulkomaisten matkailijoiden suosiossa.
"Pohjois-Eurooppaan tulevat matkailijat ovat usein jatkaneet matkaansa Venäjälle, Viroon tai Ruotsiin, joissa lomakausi ja matkailusesonki päättyvät vasta elokuun lopulla. Kesäloma-ajankohtaa siirtämällä Suomen on mahdollista saada tästä osansa", sanoo Selin.

Matkailun kehittymistä tukee myös Finavian tänään julkistama noin 55 miljoonan euron suurinvestointi Lapin lentoasemille. Lapin lentoasemat ovat uudistuksen myötä valmiita palvelemaan kahta miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Lue työ- ja elinkeinoministeriön selvitys tästä:

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat