Uutinen - 12.08.2015 klo 10.27

Selin: Ei prosenttipelille

Yhteiskuntasopimusta ei lähdetä neuvottelemaan hinnalla millä hyvänsä. Tämän viikon Pam-lehdessä PAMin puheenjohtaja Ann Selin pitää kynnyskysymyksenä sitä, antaako maan hallitus periksi 5 prosentin vaatimuksestaan.

– Emme neuvottele mistä tahansa. Jos maan hallituksella ei ole varaa perääntyä vaatimuksestaan 5 prosentin tuottavuushypystä, olemme pattitilanteessa, sanoo PAMin puheenjohtaja Ann Selin yhteiskuntasopimusneuvotteluista. Hän sanoo asian vielä selvemmin:

– Se on ehto.

Selinin mielestä yöajan pidentäminen ei ole oikea keino tuloksiin pääsemiseksi, vaan parempia keinoja löytyy yritystasolta työntekijöiden olosuhteiden parantamisesta.

SAK:n hallitus päätti 10. elokuuta, että järjestö ei tässä vaiheessa sitoudu enempään kuin sopimuksen valmistelutyöhön. SAK ei suostu neuvottelemaan kokonaistyöajan pidennyksestä tai valmiiksi annetuista prosenttitavoitteista, joilla työn tuottavuutta pitäisi nopeasti saada kohennettua. PAM on SAK:n suurin jäsenliitto.

Se, lähdetäänkö maahan neuvottelemaan yhteiskuntasopimusta, selviää 21. elokuuta. Palkansaajien kolmesta keskusjärjestöstä yksikään ei ole kieltäytynyt sopimuksen valmistelusta tässä vaiheessa. Työnantajien EK on rummuttanut yhteiskuntasopimusta keväästä lähtien.

Yhteiskuntasopimusta yritetään jo toistamiseen. Viimekeväinen yritys karahti kiville, sillä palkansaajien järjestöt suuttuivat silloin tuoreen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) sanelupolitiikasta. Kun Sipilä esitteli hallituksen tavoitteita medialle 3. elokuuta, hän myönsi tajunneensa, että asiassa on parempi edetä yhteistyössä. Kun Sipilältä kysyttiin, mikä ero tässä toisessa yrityksessä on ensimmäiseen verrattuna, hän vastasi maalin olevan sama. "Aikaa vain on enemmän."

Lisää aiheesta Pam-lehdessä 9/2015, joka ilmestyy 14.8.

 

 

Teksti: Tuomas Lehto

 

Uusimmat

Suosituimmat