Uutinen - 04.06.2019 klo 11.30
Liittokokous

Selin avasi PAMin liittokokouksen: Ay-liikkeen parannettava yhteistyötään, jotta se voi estää työehtojen murentumista

"Työssämme on kysymys turvallisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja osallisuudesta", sanoi Ann Selin PAMin liittokokouksen avajaisissa. Kuvaaja: Heli Sorjonen

Ay-liikkeen on kyettävä toimimaan ja ilmaisemaan itseään niin, että sen perustehtävä tulee selväksi muulle yhteiskunnalle. Sen olisi myös kyettävä nykyistä parempaan keskinäiseen yhteistyöhön ja koordinaatioon. Tällaisia vaatimuksia puheenjohtaja Ann Selin esitti PAMin liittokokouksen avajaisissa.

”Jos työelämän pelisäännöt lähtevät murenemaan jossain päin työmarkkinoita, voidaan olla varmoja, että ilmiö leviää kyllä muuallekin. Niiden torjumiseksi tarvitaan yhteistyötä ja vaikuttamistyön tekemistä silloinkin, kun ilmiö ei vielä tunnu omalla tontilla. Se joka on voimakas nyt, voi olla heikko joskus tulevaisuudessa”, Ann Selin sanoi PAMin liittokokouksen alkajaisiksi Helsingin Messukeskuksessa.

Hän toivoo, että palkansaajapuoli pystyisi parempaan keskinäiseen yhteistyöhön ja parempaan koordinaatioon. Niin tekevät työnantajatkin. Selin totesi, että työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmä hakee edelleen muotoaan sen jäljiltä, kun EK sanoi hyvästit keskusjärjestösopimiselle. 

Selin muisteli puhuneensa sopimusyhteiskunnasta myös neljä vuotta sitten avatessaan PAMIn edellisen liittokokouksen. Eilen julkistetun hallitusohjelman pohjalta elämä maan hallituksen kanssa näyttää ay-liikkeen näkökulmasta edellistä hallitusta helpommalta. Sopimusyhteiskunnan puolustaminen on silti ajankohtaista, sillä jopa ay-liikkeen toiminnan oikeutusta haastetaan monelta puolelta, Selin arveli.

”Kysehän ei ole vain siitä, miten työehdoista sovitaan, vaan kysymys on myös siitä, millaista yhteiskuntaa rakennetaan. Sopimusyhteiskunnassa tunnustetaan, että on olemassa osapuolia, joilla on oikeutettuja intressejä, vaatimuksia. Nämä vaatimukset on sovitettava yhteen neuvottelemalla. Tällöin kaikki pysyvät mukana, ja kaikkien on parempi olla”, Selin sanoi.

Julkiseen keskusteluun on levinnyt tapa puhua ay-liikkeestä EI-liikkeenä, joka on jäykkä ja iäkäs, joka kahmii valtaa ja vastustaa muutoksia.

”Meistä se tuntuu perusteettomalta ja väitteet epäoikeudenmukaisilta. Me tiedämme, että aloillamme tehdään työtä kaikkina vuorokauden aikoina Suomen joustavimmissa työaikajärjestelmissä. Me tiedämme, että PAMin jäsenistä noin kolmannes on alle 31-vuotiaita”, Selin sanoi ja totesi, ettei kiukuttelu kuitenkaan auta.

”Sen sijaan meidän on kyettävä uskottavasti osoittamaan väärät väitteet vääriksi. Samalla on katsottava myös peiliin. Meidän on kyettävä toimimaan ja ilmaisemaan itseämme niin, että perustehtävämme tulee selväksi muulle yhteiskunnalle”,

Hän lainasi mietelausetta, jonka mukaan onnistumisen vastakohta ei ole epäonnistuminen, vaan lannistuminen. Se, että lakkaa yrittämästä. Selin sanoi, että on vain jaksettava toistamalla toistaa samoja asioita. Pikkuhiljaa tapahtuu muutoksia.

”Työssämme on kysymys turvallisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja osallisuudesta. Velvollisuutemme on myös sanoa EI silloin, kun työelämästä yritetään tehdä nykyistä oikeudenmkaisempaa”, Selin sanoi.

Talvi, joka tiivisti ay-liikkeen rivit, oli SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta luonnehdinta kuluneesta neljästä vuodesta. Hän sanoi puhuessaan avajaisissa, että tuon neljän vuoden aikana menetettiin paljon, mutta paljon hyvää myös säilyi: ay-liikkeen toimintaoikeudet ja mahdollisuudet turvattiin, työehtosopimusjärjestelmä on voimissaan eikä yleissitovuuteen porattu reikiä. Nyt eilen julkistettu Antti Rinteen hallitusohjela pitää Elorannan mielestä sisällään monia hyviä, mutta haastavia uudistuksia ja hankkeita.

Työttömyyden hoidossa ei Eloranta korostaa yksilöllisten, oikea-aikaisten ja laadukkaiden palvelujen merkitystä. Samoin on kiinnitettävä huomiota työsuhteiden ja työehtojen laatuun, kun työllisyystoimia valmistellaan.

”Sellaisia ohituskaistoja ei pidä luoda jotka syrjäyttävät normaalin palkkatyön tai mahdollisuuden lisätunteihin taikka vakituiseen työsopimukseen. Työehtosopimusjärjestelmään ei ole myöskään syytä porata reikiä eikä tehdä kaninkoloja, joista voi tipahtaa toiseen maailmaan kuin mitä normaali työelämä työsuhteineen on”, Eloranta sanoi.


Lue koko puhe

Paleface soittaa kitaraa

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat