Uutinen - 30.10.2018 klo 17.18
Työehtosopimusneuvottelut

Securitaksen luottamusmiehet eivät hyväksy työnantajalta mitään kyselyitä lakkoon osallistumisesta

Jaana Güntherin mielestä turvallisuusalan työnantajien täytyy nyt näyttää, miten paljon he arvostavat parasta voimavaraansa eli työntekijöitä. Kuva: Marja Ikkala

Jaana Güntherin mielestä turvallisuusalan työnantajien täytyy nyt näyttää, miten paljon he arvostavat parasta voimavaraansa eli työntekijöitä. Kuva: Marja Ikkala

Securitaksen luottamusmies Jaana Günther ei hyväksy työnantajalta mitään kyselyjä siitä, osallistuuko työntekijä lakkoon vai ei. Securitaksen luottamusmiehet valmistautuivat tiistaina ensi viikolle ajoitettuun yrityskohtaiseen lakkoon.

Täysin poikkeuksellinen vartijoiden palkkakierros on pitänyt sisällään jo koko alaa koskevan kolmen vuorokauden pituisen lakon. Seuraava koitos on ensi viikon tiistaina, jolloin alkaa Securitakseen kohdistuva yrityskohtainen lakko, ellei alan työehtosopimuksesta päästä neuvottelutulokseen sitä ennen.

Securitaksen luottamusmiehet kokoontuivat tiistaina. Vilkkaassa keskustelussa ilmeni, että viime viikon koko alan lakko onnistui hyvin. Kenttä näytti ns. närhen munat. Hampaankoloon oli juuri Securitasta kohtaan jäänyt kuitenkin se, että työnantaja oli kysellyt, ketkä menevät lakkoon, ketkä eivät.

Kokouksessa oli mukana myös palvelukeskuksen luottamusmies Jaana Günther Helsingistä. Hän kertoi, ettei hyväksy työnantajalta minkäänlaista painostusta lakkoon osallistumisesta, etenkään kun PAM on ilmoittanut painostustoimista konsernin johtoon Ruotsiin.
Günther haluaa, että ihmiset tulevat palkallaan toimeen.
”Että jos olet kuukausipalkkainen, niin sinun ei tarvitse mennä hakemaan rahaa Kelalta”, hän sanoo painokkaasti. Hänestä alan vaativuus ja palkkaus eivät enää kohtaa.

Järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen painotti, että työnantaja toimii väärin, jos se kerää listoja lakkoon osallistuvista:
"Viime viikon lakkoon valmistauduttaessa meille tuli eniten ilmoituksia juuri Securitaksen toiminnasta tässä asiassa. Securitas näyttää ottaneen tietoisesti linjan, että työntekijöitä käydään yksitellen läpi ja näin painostetaan töihin lakkopäivinä. Onneksi kuitenkin alan työntekijät ovat valveutuneita ja tietävät tämän painostuksen olevan asiatonta käytöstä työnantajalta."

Lakkoavustukset nousivat myös puheenaiheeksi kokouksessa. Liitto maksaa Securitaksen lakosta lakkoavustuksen.
Ratkaiseva päivä on tämän viikon torstai, jolloin neuvotteluja jatketaan valtakunnansovittelijan toimistolla klo 15.

Securitas Oy:tä ja Securitas Palvelut Oy:tä koskeva lakko alkaa tiistaina 6.11. kello 14.00 ja päättyy keskiviikkona 7.11. kello 24.00. Lakon piirissä on näiden yritysten vartiointialan työehtosopimuksen alaiset työt.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat