Uutinen - 17.12.2018 klo 08.00
Työehdot

"Sairastuin, enkä saanut enää työvuoroja." – Lähetit kertovat, mikä alustatyössä mättää

Alustatyössä työntekijä hoitaa usein omat kulunsa, mutta palkkiosta määrää alusta. PAMin asiantuntijan mukaan alustatyön tekijää olisi pidettävä ensisijaisesti työsuhteisena työntekijänä.

Läheteistä käytetään mielellään sanaa kevytyrittäjä tai freelancer. Heidän tulonsa ja työtahtinsa ovat kuitenkin tarkkaan määriteltyjä. Katso tästä, kuinka esimerkiksi Wolt määrittää työntekijän palkan. Keräsimme muutaman ruokalähetin kertomuksen heidän arjestaan. 

”Maksan sairausvakuutukseni itse”

”Työskentelen pääkaupunkiseudulla Woltin ja Foodoran autolähettinä. Aiemmin Foodora maksoi bensani ja parkkimaksuni, mutta se luopui näiden maksamisesta viime syyskuussa. Wolt ei ole koskaan maksanut minulle bensoista, vaikka käytänkin autoa työssäni. Minulla on toiminimi, joten joudun maksamaan itse muun muassa kirjanpitäjän kulut. Maksan myös sairausvakuutukseni itse. Joudun nykyään tekemään töitä entistä enemmän kulujeni kattamiseksi. Tulevaisuudessa haaveilen vaimosta ja lapsista, mutta tällä tulotasolla se ei ole minulle mahdollista. Suunnittelen muuttavani pois Suomesta, jotta voisin löytää töitä, joilla elää ja saavuttaa unelmani.”

Samar, Helsinki
Haastateltavan nimi on muutettu 

"Sairastuin ja menetin työvuoroni"

"Aloittaessani Foodoran lähettinä tein paljon työvuoroja. Foodoran systeemissä ne, jotka tekevät paljon töitä, saavat valita ensimmäisenä parhaat vuorot. Sairastuin tavalliseen flunssaan enkä voinut pyöräillä hetkeen. Niinpä putosin varaussysteemissä pohjalle, enkä saanut enää valita työvuoroja ensimmäisten joukossa. Sain tehtyä enää satunnaisia vuoroja. Otin sellaisia vuoroja, joita joku muu minua ylempänä systeemissä ollut ei huolinut. Toimeentuloni heikkeni niin paljon, että päätin lopettaa työt Foodoralla ja siirtyä tekemään keikkatyötä muualle opintojeni ohessa. Mietin, miten käy niille, jotka tulevat ulkomailta ja joilla ei ole muuta turvaa tai työpaikkaa, johon mennä, jos he sairastuvat." 

Arttu, Helsinki
Haastateltavan nimi on muutettu

PAMin työaika- ja palkkausjärjestelmäasiantuntija Sirpa Leppäkangas kommentoi Artun tapausta. 

"Arttu, tilanteesi on kuvaava mutta samalla valitettava esimerkki siitä, miten alustayritys kiertää työntekijöiden suojaksi tehtyjä säännöksiä. Jos työtä olisi teetetty työsuhteessa, olisit ollut oikeutettu sairausajan palkkaan. Työnantaja ei myöskään olisi voinut asettaa sinua muita huonompaan asemaan sairauslomastasi johtuen. Lainsäädäntöä pitäisi muuttaa niin, että alustayrityksen työntekijää pidettäisiin ensisijaisesti työsuhteisena työntekijänä. Alustan omistajan pitäisi erikseen näyttää toteen tilanteet, joissa näin ei ole."

 

 

Teksti: Lotta Jokinen

 

Uusimmat

Suosituimmat