Artikkeli - 22.09.2018 klo 17.00
Työelämä

Restamax aloittaa lähes tuhatta työntekijää koskevat yhteistoimintaneuvottelut

Restamaxilla on Suomessa yli 200 ravintolaa ja Tanskassa kymmenkunta.

Restamaxilla on Suomessa yli 200 ravintolaa ja Tanskassa kymmenkunta.

Restamaxin yhteistoimintaneuvottelujen kohteena ovat ne lähes tuhat ravintolatyöntekijää, jotka olivat aiemmin Royal Ravintoloiden palveluksessa.

Tampereella aloittanut, ravintoloihin ja henkilöstövuokraukseen erikoistunut Restamax osti kesäkuussa pääkaupunkiseudulta ravintolayhtiö Royal Ravintolat Oy:n. Näin sen talliin siirtyivät monet kuuluisat ravintolat, kuten Palace, Savoy, Elite, Teatteri ja useat Sandrot. Restamaxin konsepteja ovat olleet muun muassa Stefan´s Steakhouse ja Viihdemaailma Ilona.

Kun Restamax ilmoitti perjantaina yt-neuvottelujen aloittamisesta, se ei ehkä tullut työntekijöille yllätyksenä. Neuvottelujen laajuus sen sijaan saattoi yllättää. Kohteena ovat kaikki  entisen Royal Ravintoloiden työntekijät noin 70 ravintolassa. Neuvottelut eivät koske tulosvastuullisia ravintola- ja keittiöpäälliköitä. Lisäksi Restamaxin ja Royal Ravintoloiden hallinnot yhdistetään ja päällekkäisyydet karsitaan.

Työnantaja haluaa muuttaa ravintolatyöntekijöiden työsuhteen ehtoja saadakseen joustoja. Työtehtäviä saatetaan järjestellä uudelleen, ja edessä voi olla osa-aikaistamisia, lomauttamisia ja jopa irtisanomisia, mikäli ravintoloita lopetetaan. Restamaxin toimitusjohtajan Aku Vikströmin mukaan yt-neuvotteluilla vastataan siihen, että ravintola-alalla kysyntä vaihtelee niin voimakkaasti eri viikonpäivinä ja tunteina.

”Tarkoituksena on saada lisää osa-aikaisia työntekijöitä ruuhkahuippuihin”, Vikström kertoo.

Sama työntekijä voisi Vikströmin mukaan esimerkiksi työskennellä useissa yhtiön ravintoloissa ja saada samalla lisää työtunteja. Uutta toimintamallia suunnitellaan henkilöstön kanssa ravintolakohtaisesti, sillä ravintoloiden tilanteet vaihtelevat kovasti.

Lisää vuokratyötä

Monia mietityttää se, että Restamax on käyttänyt enemmän vuokratyötä kuin Royal Ravintolat. Miten jatkossa?
”Restamaxissa vuokratyötä on ollut noin 30 prosenttia palkkasummasta, kun Royal Ravintoloissa noin 10 prosenttia. Arvioisin, että jatkossa vuokratyön osuus asettuu tuohon 10:n ja 30 prosentin väliin”, Vikström kertoo.
Tiedotteen mukaan konserni työllistää noin 3500 työntekijää kokoaikaisiksi muutettuna. Restamaxin tytäryhtiö Smile Henkilöstöpalvelut työllistää 9000 työntekijää kuukausittain. Pörssiyhtiö Restamax tavoittelee yt-neuvottelujen toimilla ainakin kuuden miljoonan euron säästöjä.

PAMin viestintä ei tavoittanut Restamaxin pääluottamusmiestä Tapio Ojalaa kommentoimaan neuvotteluja, jotka käynnistyvät ravintoloiden osalta ensi viikon keskiviikkona.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat