Uutinen - 22.01.2016 klo 18.02

Ravitsemisalan työpaikat ovat keskittyneet Ruuhka-Suomeen

Kuva: iStockphoto

Kuva: iStockphoto

Ravintolat, kahvila-ravintolat, pitopalvelut, kahvilat ja olut- ja drinkkibaarit työllistivät yli 52 000 työntekijää lähes 13 000 toimipaikassa vuonna 2014. Näin kertoo perjantaina julkistettu työ- ja elinkeinoministeriön toimialaraportti.

Koko ravitsemistoimialalla henkilöstön määrä on kasvanut vuodesta 2007 lähtien, mutta vuonna 2014 työntekijöiden määrä pieneni yli 500:lla edellisvuoteen verrattuna, suurinta pudotus oli kahvila-ravintoloissa. Henkilöstöravintolat kumminkin palkkasivat lisää työntekijöitä.

Alan yritykset ja samalla alan työpaikat ovat lukumääräisesti keskittyneet etenkin Uudellemaalle, mutta myös Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Hämeeseen.

Se, onko työntekijöitä tarjolla liikaa tai liian vähän, vaihtelee ammattinimikkeiden ja maantieteellisen sijainnin mukaan. Lokakuussa 2015 tehdyn ammattibarometrin mukaan tarjoilijoita on suuressa osaa maata liikaa tai sopivasti, mutta pulaa heistä on Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Ravintola- ja suurtaloustyöntekijöitä on osassa maata hakijoina liikaa, pulaa heistä on Pohjois-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Uudellamaalla.

Alan työpaikat ovat usein osa-aikaisia. Yrityksen sijainti vaikuttaa myös vuokratyövoiman käyttöön. Pohjoisen matkailukeskuksissa jopa 40 prosenttia työvoimasta saattaa olla vuokratyövoimaa, etelän kaupunkikohteissa vuokratyövoiman osuus voi olla noin 20 prosentin luokkaa.

Lähes 80-sivuinen toimialaraportti tunnuslukuineen löytyy iltalukemiseksi täältä. Ulkopuolelle on rajattu hotellien ravintolat sekä ohjelmapalveluyritysten ja maatilamajoitusten ruokapalvelut.

 

 

Teksti: Marja Ikkala

 

Uusimmat

Suosituimmat