Artikkeli - 10.03.2020 klo 10.30
Työehdot

Ranskan matkailuala barrikadeilla – kausityöntekijöiden asema heikentynyt

Courchevel on yksi Alppien kuuluisista hiihtokeskuksista, joihin työtaistelutoimet kohdistuvat. Kuva: GettyImages

Courchevel on yksi Alppien kuuluisista hiihtokeskuksista, joihin työtaistelutoimet kohdistuvat. Kuva: GettyImages

Ranskassa matkailualan ammattikunta käynnisti työtaistelunsa kesken vilkkaimman laskettelusesongin. Lakkotempaukseen osallistuu 40 Alppien ja Pyreneiden hienointa laskettelukeskusta.

Lasketteluturisti katsoo haikeana suljettuja rinteitä, harvoille toiminnassa oleville hisseille on pitkä jono, eikä lohtua löydy edes ravintolasta, jossa palvelu pelaa alimiehityksellä.
 "Tarkoituksena ei ole pysäyttää hiihtokeskusten toimintaa, vain haitata", kertoo pyreneläisen rinnekompleksin hiihtokeskustyöntekijöitä ammattiliitto FO:ssa (Force Ouvrière) edustava Matteo Thomas

Hän on yksi työpaikkansa lukuisista lakkolaisista. Rinteiden kunnossapidosta ja lumetuksesta vastaavan Thomasin mukaan ketään ei estetä hiihtämästä, mutta vajaamiehityksellä toimivassa hiihtokeskuksessa asiakkaan pinna helposti palaa. 

"Suurinpiirtein puolet rinteistä on kiinni, samoin hiihtohisseistä. Myös ravintolan puolelta ja kylpylästä puuttuu noin kolmannes työntekijöistä." 

Matteo Thomasin mukaan turisteja koitetaan herkistää matkailuammattilaisten ahdingolle paitsi työnseisauksilla, myös joukkokokoontumisilla, joiden yhteydessä asiakkaille selvitetään lakon syitä.

Matteo Thomasin mukaan Ranskan lainsäätäjät eivät ota kausityöntekijöitä huomioon. Kuva: Matteo Thomas

Kausityöntekijät unohdettu

Matkailualan ammattilaisten työolot ovat kurjistuneet entisestään viime vuosina. Erityisesti luksusmatkakohteissa työskentelevien kausityöntekijöiden puutteelliset majoitusolot ovat herättäneet myös julkista huomiota. Viimeinen pisara ammattikunnalle oli huhtikuussa voimaan astuva työttömyysturvan uudistus, joka uhkaa viedä korvauksesta 20-50 prosenttia. Myös tuleva eläkeuudistus heikentää kausiluontoisesti työskentelevien eläketurvaa.

"Lait säädetään niin kuin kausityöntekijöitä ei olisi olemassa. Meitä on kuitenkin Ranskassa 200 000", Matteo Thomas puuskahtaa. Kausityöntekijöistä 80 prosenttia työskentelee laskettelukeskuksissa.

Työministeri Muriel Pénicaud koitti laukaista tilannetta käymällä tapaamassa lakkolaisia yhdessä Alppien hiihtokohteessa. Ministeri lupasi etsiä mahdollisia tapoja työllistää kausityöntekijät hiihto- ja turistisesongin ulkopuolella. Tämä ei kuitenkaan tyydyttänyt matkailualan ammattilaisia. 

Ennennäkemätön työtaistelu iskee nimenomaan Alppien ja Pyreneiden hienoimpiin hiihtokeskuksiin kuten Val Thorens, Courchevel ja Val d’Isere. Ranskan turismituloista viisitoista prosenttia tulee vuoristolomailusta, lähinnä hiihtoturismista. 

Suomessa hiihtokeskusalan uusista työehdoista sovittiin joulukuussa. Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskevat työehtosopimusneuvottelut ovat parasta aikaa käynnissä. 

 

 

Teksti: Virpi Latva

 

Uusimmat

Suosituimmat