Tiedote - 18.07.2013 klo 16.35

Raikas ilma, suomalainen design ja Venäjä - Suomen matkailuvaltteja pohdittiin SuomiAreenassa

Ilmasto - Suomen vahvuus vai suuri ongelma? Kysymys jakoi mielipiteitä PAMin matkailukeskustelussa torstaina.

Suomen matkailuvaltit ja kotimaahan kohdistuvan matkailun edistäminen puhuttivat torstaina PAMin paneelikeskustelussa Porin SuomiAreenassa. Etenkin Venäjä, viisumivapaus ja kotimaan ilmasto innostivat keskustelijoita.

Venäläisistä matkailijoista merkittävä osa tulee Suomeen ostosmatkailu mielessä, sanoi PAMin puheenjohtaja Ann Selin.

- Viisumivapaus voisi ihan oikeasti olla järkevä idea, jotta turistien olisi helpompi tulla Suomeen.

Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnön mielestä suomalainen design voisi olla yksi Suomen tärkeimmistä matkailuvalteista.

- HM:n kaltaiset ketjut alkavat olla arkea joka puolella maailmaa, ja suomalaista designia on yhä harvemmin esillä ostosparatiiseissa. Sitä pitäisi miettiä, miten edistetään pienimuotoisempaa suomalaista muotoilua.

Sirnö muistutti myös, että esimerkiksi muumit ovat onnistunut esimerkki siitä, miten taide ja kulttuuri oheistuotteistetaan.

- Pitää erikoistua, koska esimerkiksi akankanto ei ole jokaisen juttu. Vierastan sitä, että Suomesta tehdään saunapyyhekulttuurikaupunkia - en sano, että saunassa ei saa käydä, mutta kokonaista matkailusektoria ei kannata rakentaa pelkän saunan varaan.

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi korosti, että Suomi on kallis maa, ja matkailun takia kustannuksia pitäisi saada alaspäin. Lappi painotti myös matkailuun suunnattujen rahojen oikeaa kohdistamista.

- Matkailulle suunnataan aika paljon EU-rahaa, mutta ongelma on se, että se jaetaan aluepoliittisesti. Suomen pitäisi löytää ne kohteet, jotka ovat menestyviä. Jokainen kaupunki ei voi sellainen olla.

"Hiekkarantoja kaikkialla"

Saksasta Suomeen 80-luvulla muuttanut kirjailija Roman Schatz huomautti, että Suomen ilmasto ei aina ole kovin houkutteleva - keskustelutilaisuuskin oli pitänyt siirtää ulkoa sisätiloihin viime tingassa kolean ja sateisen sään vuoksi.

- Ilmasto, se on se Suomen suuri ongelma, Schatz sanoi.

Muut keskustelijat olivat kuitenkin sitä mieltä, että ilmasto voi olla Suomen vahvuus.

- Asiakkaat eivät pidä huonona, että kesällä sataa vettä. Se on raikasta ja puhdasta vettä. Hiekkarantaa ja lämmintä on joka paikassa, Timo Lappi sanoi.

- Ei muualla ole itsestäänselvää, että on neljä eri vuodenaikaa. Täällä voi kokea jotain sellaista, mitä ei voi kokea ihan joka paikassa, Minna Sirnö lisäsi.

Keskusteluun osallistui myös Matkailun edistämiskeskuksen media- ja yhteiskuntasuhteista vastaava Jari Ahjoharju.

- Suomeen tulevat keski- ja hyvätuloiset henkilöt, jotka ovat matkustaneet paljon ja haluavat jotain vähän erikoista. Puhdas ja raikas ilma vetää ihmisiä.

Ahjoharju kertoi myös, että ensi vuonna matkailussa satsataan erityisesti Aasiaan, kun tänä vuonna kohteena on Venäjä.

Yleisön seassa keskustelun aikana kierrelleet joulupukki ja Pikku Myy pääsivät lavalle kertomaan Naantalin Muumimaailman ja Rovaniemen turismista. Kirjailija Roman Schatz esitti joulupukille yhden toiveen - revontulet.

- Minulle luvattiin, että Suomessa on revontulia, enkä ole 26 vuoteen nähnyt ainuttakaan. En enää usko, että ne ovat olemassa.

- Sinun täytyy matkustaa pohjoiseen, pukki vastasi.

 

 

Teksti: SYSTEM

 

Uusimmat

Suosituimmat