Artikkeli - 15.08.2014 klo 12.57

Puh.Joht.: Kaarlo Julkunen

Työntekijältä vaaditaan ammattitaitopasseja. Miksei yrittäjältä vaadita todistusta ammattitaidosta? #yrittäjäpassi

Lomalla uudistutaan ja ajatukset tuulettuvat. Mutta kesässä oli ikäviäkin asioita. Ei itikoita, vaan asioita, jotka jättävät jäljet tulevaisuuteen.
Useat nuoret saivat hyvän ensikosketuksen työelämään, mutta valitettavasti moni sai myös ikäviä muistoja siitä, miten työehtosopimuksia Suomessa noudatetaan. Kesällä tuli yllättävän paljon viestejä työehtosopimuksen määräysten rikkomisesta, liian pienen palkan maksamisesta ja kuumassa työskentelyn tauotusohjeiden lähes täydestä unohtamisesta.

Yrittäjien mainetta rikkovat kaikki, jotka eivät kunnioita työelämän pelisääntöjä, jotka rikkovat työehtosopimuksen määräyksiä ja jotka jättävät osan työntekijän palkasta maksamatta – siis varastavat palkasta. Osa yrittäjistä harjoittaa vilppiä toistuvasti ja tietoisesti, mutta monelle virheitä aiheuttavat ammattitaidon puute ja tietämättömyys.

Harmaa talous eli tietoisesti vilppiä tekevät yritykset tulee saada vastuuseen. Sen vuoksi PAM ajaa palkasta varastamista rangaistavaksi; alipalkkauksen kriminalisointia. Kesällä uutisotsikoihin nousi 68-vuotiaan saama yli 250-kertainen rangaistus 69 sentin leipäpalan varastamisesta. Häntä rangaistiin 184 euron sakoilla. Varastaminen ei ole hyväksyttävää, mutta lain tulisi olla kaikille sama. Jos yrittäjä tietoisesti varastaa työntekijän palkasta, myös hänet tulisi tuomita sakkoihin vähintään samassa suhteessa kuin työntekijä.

Miksi ihmisen työpanoksen voi ostaa osoittamatta minkäänlaista ammattitaitoa? Kun eri työtehtäviin tarvitaan näyttöä ammattipätevyydestä, esimerkiksi hygieniapassi, miksei yrittäjältä, joka palkkaa työntekijän ensimmäistä kertaa, voitaisi vaatia ammattitaitotodistusta, yrittäjäpassia? Passi olisi todistus siitä, että hän tietää edes perusteet työelämän säännöistä. Tämä nostaisi yrittäjän ammattitaitoa, poistaisi pelkoja ja väärinkäsityksiä työllistämisestä ja parantaisi työelämän laatua.

 

 

Teksti: Kaarlo Julkunen, PAMin 2. varapuheenjohtaja

 

Uusimmat

Suosituimmat