Artikkeli - 31.10.2017 klo 15.50
Työehtosopimusneuvottelut

Pöydän kattajat - He päättävät, mistä tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa keskustellaan

Vartijoiden ja muuttomiesten edustajat laativat linjauksia määrätietoisesti. Aiheesta ei juuri lipsuta. Etualalla selin Jyrki Sinkkonen, vasemmalta Kalle Kyröhonka, Mika Laitinen, Arttu Korhonen, Jesse Kuosmanen, Marko Lähdesniemi, Toni Lindgren, Noora Nikupaavo-Hämeenaho, Tomi Sairomaa ja Marko Kauko. Kuvat: Eeva Anundi

Vartijoiden ja muuttomiesten edustajat laativat linjauksia määrätietoisesti. Aiheesta ei juuri lipsuta. Etualalla selin Jyrki Sinkkonen, vasemmalta Kalle Kyröhonka, Mika Laitinen, Arttu Korhonen, Jesse Kuosmanen, Marko Lähdesniemi, Toni Lindgren, Noora Nikupaavo-Hämeenaho, Tomi Sairomaa ja Marko Kauko. Kuvat: Eeva Anundi

Turvallisuusalan ja muuttopalvelun sopimusalatoimikunnat ahtautuivat pieneen neuvotteluhuoneeseen listaamaan tes-tavoitteita. Tässä jutussa niitä ei kerrota.

”Nyt jos koskaan, teidän pääluottamusmiesten pitää puhaltaa yhteen hiileen. Te teette hemmetinmoista yhteistyötä.”

PAMin turvallisuusalan ja muuttopalvelun sopimusalatoimikunnat pitivät neuvottelupäällikkö Jyrki Sinkkosen johdolla ensimmäistä kertaa yhteistä kokoustaan Vantaalla lokakuun alussa. Samaan aikaan lentokentän läheiseen kokoushotelliin olivat kokoontuneet kaikki PAMin sopimusalatoimikunnat linjaamaan tulevan työehtosopimuskierroksen tavoitteita.

Jyrki Sinkkosen tussi visioi fläppitaululle turvallisuusalan elinkeinopolitiikkaa. Niemi Oy:n Jan Eriksson kuuntelee.

Pienessä neuvotteluhuoneessa istuu miesvoittoinen kööri, joukossa vain yksi nainen. Oulun seudulta tullut Noora Nikupaavo-Hämeenaho roosanvärisessä paidassa hymyilee rennosti mustien huppareiden ja t-paitojen seassa.

”Kärpät on perseestä”, joku heittää, kun oululaisuus todetaan.

Avarn Manned Securitylla työskentelevä Nikupaavo-Hämeenaho ei ole moksiskaan. Hän pitää näitä kokoontumisia ”äärettömän tärkeinä”. Muut komppaavat.

Business as usual. Papereita tuijotellaan sopimusalatoimikuntienkin tapaamisissa enää harvoin.

Tes-tavoitteet ovat iso kysymys, mutta niistä ei hiiskuta julkisuuteen ennen neuvotteluja.

Sinkkonen piirtelee numeroita fläppitaululle, ja keskustelu aaltoilee. Porukka kuuntelee tarkkaavaisena ja kommentoi väliin.

Puhetta on kaikesta työhön liittyvästä, koska ne kaikki asiat voivat löytyä neuvottelupöydästä. Oli sitten kyse palkoista, perehdyttämisestä, kouluttautumisesta, työvuorosuunnittelusta tai alati muuttuvista ja laajenevista työtehtävistä. Securitaksen helsinkiläisellä pääluottamusmiehellä Kalle Kyröhongalla on monien muiden tavoin pitkä kokemus alalta ja perspektiiviä löytyy.

”Siinä vaiheessa, jos kaupan vartijoilta ruvetaan edellyttämään savusukellusta, niin rupeaa menemään vähän yli…”, Kyröhonka sanoo ja hörppää vettä.

Näillä mennään. Vartijoiden ja muuttomiesten linjaukset alkavat olla paketissa.

Monien muiden tavoin Kyröhonka on vaikuttanut sopimusalaneuvottelukunnassa jo vuosia.

”Parasta on se, että ollaan tehty yhdessä töitä pitkään”, hän sanoo.

”Me ollaan pieni porukka, ja meidän kesken asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä.”

Nyt tämä jengi on vielä odottavalla kannalla. Vartiointialan nykyisen työehtosopimuksen voimassaolo päättyy huhtikuun 2018 lopussa. Muuttopalveluala on jo tämän vuoden alusta asti ollut sopimuksettomassa tilassa. Sekä vartijoiden että muuttopalvelujen osalta neuvottelut käynnistyvät vasta keväällä, kun suurimpien pamilaisten alojen neuvotteluissa on saavutettu ratkaisuja.

 

 

Teksti: Sini Saaritsa

 

Uusimmat

Suosituimmat