Uutinen - 17.03.2016 klo 17.49

”Peli katsotaan loppuun”

Ann Selin vastasi toimittajien kysymyksiin tuntikausia kestäneen kokouksen jälkeen. Kuva: Lassi Kaaria

Ann Selin vastasi toimittajien kysymyksiin tuntikausia kestäneen kokouksen jälkeen. Kuva: Lassi Kaaria

Ann Selinin mukaan päätökselle ei ollut yhtä ainoaa syytä, eivätkä liiton tavoitteet jatkossakaan lopu neljään päävaatimukseen.

PAMin hallitus päätti yli kuuden tunnin mittaiseksi venyneessä kokouksessaan lähteä mukaan kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvotteluihin.

Puheenjohtaja Ann Selin kuitenkin muistutti, ettei päätös vielä tarkoita, että liitto hyväksyisi itse sopimuksen sen määräaikaan, 31. toukokuuta mennessä. Sen sijaan PAMin reunaehdot tuleville neuvotteluille ovat tiukat.

Selin tiivisti hallituksen vaatimukset neljään päävaatimukseen, mutta huomautti myös, ettei lista näin monimutkaisessa asiassa todellisuudessa siihen lopu.

– Yksi keskeinen vaatimus on se, että työnantajat lähtevät avoimesti ja ratkaisunhaluisesti neuvottelemaan osa-aikaisten työntekijöiden aseman turvaamisesta.

Kilpailukykysopimuksen esitys työajan pidennyksestä 24 tunnilla vuodessa ei ole Selin mukaan ”kovin reilua puhetta” osa-aikaisten työntekijöiden kohdalla.

– Siis kun meidän jäsenistössä niin paljon osa-aikaisia, jotka toki haluaisivat lisää tunteja nimenomaan siksi, että he saisivat enemmän palkkaa. Tähän kohtaan ei sitä paitsi ole olemassa neuvotteluissa helppoa mekanismia.

Kilpailukykysopimukseen kirjatusta niin sanotusta selviytymislausekkeesta ei saa Selinin mukaan tulla ”palkanalennusautomaattia”. Lausekkeen mukaan yritykset voisivat neuvotella muun muassa palkoista paikallisesti, kun sillä menee huonommin.

– Haluamme tarkat reunaehdot sille, missä sitä voi käyttää. On suuri uhka, että sitä käytetään väärin, muun muassa yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiestä, Selin sanoi.

PAMin hallitus vaatii myös, että omailmoituksen käyttö lyhyissä sairauspoissaoloissa kirjataan työehtosopimuksiin. Neljäs vaatimus koskee luottamusmiehen asemaa, jonka tulee PAMin vahvistua tasavertaiseksi neuvottelukumppaniksi yritysten johdon kanssa.

Ei yhtä ratkaisevaa syytä

Hallituksen päätös ei ollut yksimielinen: äänet jakautuivat samoin kuin sen edellisessä kokouksessa (11–5), mutta toisin päin. Selinin mukaan suunta muuttui monen asian summana.

– En halua sanoa, että me pyörsimme päätöksemme. Ei kenenkään tee mieli ottaa työajan pidennyksiä tai työnantajan maksuja kontolleen. Mutta se meillä varmasti kirkastui, että tämä peli pitää nyt katsoa loppuun. Ja se, millainen kokonaisuus kaiken kaikkiaan olisi syntynyt esillä olleista vaihtoehdoista.

– Me jatkamme myös jäsentemme mielipiteen selvittämistä, myös tulevassa valtuuston kokouksessa.

Selin totesi myös, että myös solidaarisuus muita liittoja ja palkansaajia kohtaan painoi omalta osaltaan vaakakupissa.

– Emme halunneet asettua siinäkään esteeksi, vaikka kyllä minä pidän erikoisena EK:n ilmoitusta siitä, että 80 prosentin kattavuus ei olisi riittänyt.

– Nyt poistimme ainakin EK:lta tekosyyn olla neuvottelematta.

EK ilmoitti alkuillasta, että se suosittelee jäsenliitoilleen neuvotteluihin lähtemistä.

Päivä oli PAMille historiallinen. Etukäteen oli tiedossa, että oli päätös kumpi tahansa, liitto joutuisi eri tahoilta voimakkaan arvostelun kohteeksi.

– Painostus on ehkä huono sana, sillä totta kai tällaisessa asiassa tulee vaatimuksia ja painetta, puolesta ja vastaan.

Sipilä: Tarpeellinen keskustelu

Aamulla, kokouksen alussa paikan päällä vieraili pääministeri Juha Sipilä. Hän saapui puolisen tuntia etuajassa ja totesi jo ennen kokousta, että PAMin päätös olisi ratkaisevassa vaa'ankieliasemassa koko kilpailukykysopimuksen syntymisessä tai kaatumisessa.

– Kyllä PAM on paljon vartijana ja paljon on siitä kiinni.

Sipilän mukaan hän kävi PAMin hallituksessa läpi kilpailukykypaketin sisällön ja sen vaikutukset. Kokouksen jälkeen Sipilä totesi, että keskustelu oli hyvä ja tarpeellinen.

– Mutta ymmärrän, että päätös on vaikea ja sen, että ristipaineet tuolla salissa ovat erittäin kovat, Sipilä sanoi.

 

 

Teksti: Matias Manner

 

Uusimmat

Suosituimmat