Uutinen - 01.02.2018 klo 12.42

Paperitehtaan siivoojat marssivat ulos Lappeenrannassa

ISS Palvelut Oy:n UPM Kymmene Kaukaan paperitehtaassa työskentelevät pamilaiset kiinteistönhoitajat ja siivoojat ovat lopettaneet työt ja marssineet ulos. Syinä ulosmarssiin ovat alan työehtosopimusneuvottelujen eteneminen ja niissä esille tulleet työnantajien tavoitteet, jotka toteutuessaan tarkoittavat työn tekemisen ehtojen huononemista ja työnantajan direktio-oikeuden laajenemista.

Työntekijät lähtivät ulos kesken työvuoron torstaina noin klo 12 ja ovat poissa työvuoronsa loppuun eli kello 15 asti. Ulosmarssijoita on vajaat kymmenen. Ulosmarssi vaikuttaa PAMin saamien tietojen mukaan ainakin paperisalien ja verstaiden sekä tehtaan sosiaalitilojen siivoukseen. Perjantaina töihin palataan normaalisti.

Kaukaan siivoojien luottamusmies Lea Ikonen kertoo, että työnantajien esittämät heikennystavoitteet ovat työntekijöille liikaa.

”Haluamme myös, että työnantajapuoli aidosti neuvottelee uudesta työehtosopimuksesta. On tuntunut, että neuvotteluilla ei ole ollut heille paljoakaan väliä, kun ne eivät ole edenneet”, Ikonen kuvailee.

Siivous- ja kiinteistötyöntekijät poistuivat tehtaalta klo 12 aikaan.

PAMin ja työnantajia edustavan Kiinteistötyönantajat ry:n välillä on vuoden alusta käyty neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta. Neuvottelut ovat edenneet heikossa ilmapiirissä. Työnantajat ovat esittäneet muun muassa, että sunnuntailisistä luovutaan.

Jos työnantajien esitykset (pdf) toteutuvat, ne merkitsevät työntekijöille rahallista menetystä, työn rasittavuuden kasvua, osa-aikatyöntekijöiden aseman heikentymistä ja työnantajien määräysvallan lisääntymistä.

”Päinvastoin palkankorotusten pitäisi olla sillä tavalla suhteessa esimerkiksi teknologiateollisuuteen, että palkkaerot eivät missään tapauksessa saisi kasvaa”, Ikonen kertoo Kaukaan siivoojien ja kiinteistönhoitajien kannasta.

”Eihän teollisuuskaan kauaa pyöri, jos siivoojat lakkaavat siivoamasta tehtaita”, hän muistuttaa.

Koska Kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen voimassaoloaika päättyi eilen, eikä uutta sopimusta ole vielä solmittu, alkoi tänään sopimukseton tila. Sopimuksettoman tilan aikana ei ole työrauhavelvollisuutta. Vanhan työehtosopimuksen ehtoja noudatetaan kuitenkin alan työssä niin kauan kuin uusi sopimus on solmittu.

Klo 12.42: Lisätty tieto ulosmarssin vaikutuksista

 

 

 

 

Uusimmat

Suosituimmat